Kiedy przychodzi czas na makowiec, to najlepiej żeby to był makowiec najwyższy jaki tylko daje się zrobić. Wytłumaczenie jest bardzo proste- masa makowa. Jeśli do wykonania makowca wykorzystuje się domową masę makową, która pełna jest bakalii i aromatów, to grzechem jest sobie żałować.
Jest to bodajże jedyny przypadek, kiedy okazuje się że teoria, która głosi, że ilość nie idzie w parze z jakością okazuje się całkowicie błędna. Zachęcamy do wykonania masy makowej domowym sposobem.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki na masę makową:
- mak- 1 kg
- cukier- 2 i 1/4 szklanki
- masło- 375 g
- jajka - 6 sztuk
- migdały- 100 g
- orzechy- 100 g
- skórka pomarańczowa- 100 g
- rodzynki- 100 g
- powidła- 5 łyżek
- olejek migdałowy- 4 ml
- mąka typ 500- 500 g
- margaryna lub masło 250 g
- cukier- 250 g
- jaja - 4 sztuki
- proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
- cukier waniliowy- 1 łyżeczka ( opcja)
- sól- szczypta
forma do pieczenia: 40 x 28 cm
Pyszności :-) zapisuje sobie przepis :-) ciacho mocno makowe :-) takie jak lubię. Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńMniam, makowce uwielbiam, chociaż u nas w tym roku typowego nie było :) Wasz pycha!
OdpowiedzUsuńKamila, cały rok czekamy na niego !! <3
UsuńObrzędem jest przygotowanie makowca oraz jego konsumpcja. Tylko białaka widać- źrenicę znikną pod górnymi powiekami.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Fantastyczny, taki wysoki i elegancki :)
OdpowiedzUsuń