Nowy Rok - nowy sernik... :) :)
Już z pewnością wiecie, że mamy słabość do serników.
Przepisów jest wiele, również na naszym blogu.
Zgodzicie się na pewno z nami, że sernik to ciasto, deser, który
przy małej ilości pracy daje pyszny efekt. Należy jednak pamiętać,
że składniki serników pieczonych lubią temperaturę pokojową.
A ten należy po upieczeniu i ostudzeniu dodatkowo
schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Cóż możemy napisać o tym serniku?
Jest oczywiście pyszny, delikatny, aksamitny, rozpływa się w ustach,
a dodatkowo wzbogacony smakiem ananasowego dżemu
i puszystą kremówką tworzy niesamowite wrażenia smakowe.
POLECAMY I ZAPRASZAMY !!!
SKŁADNIKI:
na formę
Ø 23 cm lub Ø 18 cm + 6 muffinek
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
(my wybrałyśmy w kostkach i go dokładnie zmieliłyśmy)
250 g serka mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżkę mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
pół szklanki śmietany kremówki 30%
1 cukier wanilinowy
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
pół szklanki śmietany kremówki 30%
oraz
1 słoik dowolnego dżemu, konfitur
(my użyłyśmy ananasowego)
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan fixu
do dekoracji:
2-4 kostki gorzkiej czekolady
SPÓD:
ok. 6-8 sztuk ciasteczek DIGESTIVE
Ciastka wkładamy do woreczka i rozkruszamy
Zawartość woreczka wysypujemy do formy
i za pomocą łyżeczki jeszcze większe
kawałki rozkruszamy, dociskamy i wyrównujemy.
MASA SEROWA:
Do zmielonego sera dodajemy serek mascarpone
zmieszane mąki
i cukry (waniliowy i puder)
wszystko miksujemy do momentu połączenia składników
Następnie dodajemy po jednym całym jajku, za każdym
razem miksując do połączenia z masą.
Na koniec wlewamy śmietanę i kilka sekund miksujemy.
Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wstawiamy do nagrzanego
do 180° piekarnika i pieczemy
w tej temperaturze ok. 20 minut, a następnie obniżamy
temperaturę do 120° i pieczemy przez ok. 1 godzinę i 30 minut
(sprawdzić najlepiej patyczkiem).
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Zupełnie wystudzony wstawiamy (najlepiej na całą noc)
do lodówki, a tuż przed podaniem
wykładamy na jego wierzch np. dżem ananasowy
oraz puszystą śmietanę ubitą z śmietan fixem, cukrem
pudrem i cukrem waniliowym.
Całość posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.
My jeszcze użyłyśmy srebro-złotej posypki cukrowej.
Smacznego!!!
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie sernikowe wariacje, Waszej spróbowałabym z rozkoszą :)
Wygląda bardzo kusząco ;) Zapisuje, a raczej drukuje i będzie robiony ;)
OdpowiedzUsuńczy ja moge u was zamieszkac!! wasze serniki sa boskie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, świetny pomysł z tym dżemem :-)
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać ciasteczka DIGESTIVE ??
OdpowiedzUsuńnp. w sieci sklepów GS, Piotr i Paweł lub Intermarche...pozdrawiamy :) :)
Usuń