To prawdziwa przyjemność raz w roku ugotować taki barszcz, biorąc pod uwagę, że jest to barszcz wigilijny, to nawet podwójna przyjemność. Ugotowanie tradycyjnego barszczu wigilijnego zamyka się w czasie 1 godziny, ale już tradycyjna procedura jego przygotowania zajmuje czas około dwóch tygodni, ponieważ potrzebny jest zakwas z buraków. Szczegółową instrukcję - jak wykonać zakwas, została opisana w TYM przepisie. To jeszcze nie wszystko. Jeśli ktoś pamięta i ma czas, aby jesienią wyskoczyć do lasu, względnie na ryneczek aby nabyć i ususzyć grzybki, to już będzie optymalnie. Tak przygotowany barszcz będzie niepowtarzalny i będzie smakować wprost proporcjonalnie do włożonego w niego " trudu"
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Składniki:
- marchew- 2 sztuki
- pietruszka- 1 sztuka
- seler- kawałek
- por- 1 sztuka
- cebula- 3 sztuki
- czosnek- 5 ząbków
- buraki- 3/4 kg
- grzyby- garść, suszone
- woda- 2 l
- wino- 100 ml
- liść laurowy- 2 sztuki
- ziele angielskie- 3 sztuki
- pieprz- 5 sztuk
- majeranek- do smaku
- sól i czarny mielony pieprz- do smaku
- sok z cytryny- do smaku
- zakwas- ok 250 ml lub do smaku
KOCHAM to danie :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie gotuję ten barszczyk, polecam, przepis sprawdzony
OdpowiedzUsuń