Oto bardzo prosty, szybki przepis na przepyszne,
kruche ciasteczka o głębokim orzechowym smaku,
które mają jedną wadę....hmmm szybko znikają :) :)
Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI na ok. 30-40 sztuk:
300g mąki wrocławskiej
200g masła
100g cukru
150 mielonych orzechów włoskich
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Następnie zawijamy je w papier do pieczenia lub folię spożywczą i wkładamy
na ok. 1 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm
i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ok. 5-8 minut.
Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Piękne!
OdpowiedzUsuńSliczne i slinka cieknie na sam widok .
OdpowiedzUsuńAle śliczne ciacha, mniam :-)
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być takie mocno orzechowe :)
OdpowiedzUsuń