Na stronach Tapendy znajdziecie Kochani wiele przepisów
na serniki. Mamy nadzieję, że najwybredniejszy
smakosz wybierze coś dla siebie.
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a z nimi zapachy i smaki
charakterystyczne dla tego czasu.
Ser i korzenne ciasteczka to połączenie zniewala.... ;)
Masa serowa pochodzi z przepisu na "Amerykański CHEESECAKE ",
a wzbogaciłyśmy go korzennymi ciasteczkami oraz warstwą
puszystej kremówki.
Zapraszamy!
a oprócz tego potrzebujemy
ok.200 g ciasteczek korzennych
oraz
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan fixu
1 łyżeczka soku z cytryny
Użyłyśmy formy silikonowej o średnicy 18 cm.
SPOSÓB WYKONANIA:
Odkładamy 3-4 ciastka do dekoracji, a resztę kruszymy
tak jak my za pomocą łyżki
na takie jak na zdjęciu kawałki.
Część wysypujemy na dno formy
i wykładamy część masy serowej ok. 1/3
następnie wykładamy pokruszone ciastka
i ponownie masę serową
znowu pokruszone ciastka
i ostatnią część masy serowej.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
ok. 50- 60 minut - termoobieg
(sprawdzić najlepiej patyczkiem).
Masa powinna być ścięta na brzegach, a luźniejsza na środku.
Po upieczeniu sernik najlepiej zostawić w otwartym piekarniku.
Kiedy będzie zupełnie zimny wstawić go,
najlepiej na całą noc, do lodówki.
Następnie przygotowujemy warstwę śmietanową
według przepisu na opakowaniu śmietan fixu.
Dodajemy sok z cytryny, ponownie chwilę miksujemy
i wykładamy ma schłodzony sernik.
Dekorujemy startymi na pył ciastkami. My dodatkowo
użyłyśmy cukrowej posypki i "opłatkowych" śnieżynek.
Smacznego!!!
prezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Natrafić na kawałeczek ciasteczka w serniku - bezcenne :D
OdpowiedzUsuńCudny serniczek :-) mniam zjadłabym kawałeczek :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki! :D
OdpowiedzUsuńObłędny!
OdpowiedzUsuńIdealny na Święta :)
dziewczyny, zrobiłam go. ideał <3 dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuń