Kochamy serniki!!!!!!!!!
Dlatego dodajemy kolejną propozycję.
Jest to jeden z łatwiejszych i wydaje nam się bardzo efektownych przepisów.
Amerykanie nie lubią się przemęczać, więc spód to pokruszone
zbożowe ciastka, a masa - składniki w odpowiednio
dobranych proporcjach krótko zmiksowane.
Sernik powinien rozpływać się w ustach, a jednocześnie być
na tyle sztywny, żeby dało się go kroić. Ważne jest schłodzenie sernika przed podaniem. Tapenda wzbogaciła CHEESECAKE sezonowymi owocami. Wybrałyśmy jagody, ale mogą być maliny, porzeczki czy borówki.
Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
na formę o średnicy 18cm - użyłyśmy z silikonu
500g sera twarogowego
150 g cukru (miałkiego lub pudru)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżki mąki pszennej
75 g masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml kwaśnej śmietany 12%
SKŁADNIKI SPODU:
5-6 sztuk ciastek zbożowych
ORAZ:
150 g świeżych jagód
kilka listków świeżej mięty
SPOSÓB WYKONANIA:
Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 180 stopni.
Ciastka rozkruszamy w palcach prosto do formy
tak, aby zakryć dno, a następnie dociskamy całość.
Za pomocą melaksera miksujemy wszystkie składniki (oprócz owoców) - tylko do momentu połączenia
O tak!
Masę serową wylewamy na przygotowany spód ciasteczkowy,
a na wierzchu rozsypujemy część owoców.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50- 60 minut.
Masa powinna być ścięta na brzegach, a luźniejsza na środku. Po upieczeniu sernik najlepiej zostawić w otwartym piekarniku. Kiedy będzie zupełnie zimny wstawić go, najlepiej na całą noc, do lodówki.
Z lodówki należy wyjąć na ok. godziny przed serwowaniem i udekorować
resztą owoców i listkami mięty.
Smacznego !
która ma taką piękną sukienkę? :D
OdpowiedzUsuńa co do serników, tez je kocham miłością szaloną i głęboką, aż do szpiku kości! albo dna zamrażarki. wspaniały sernik :)
Pysznie wygląda i w dodatku wygląda na łatwy do zrobienia. Raczej na pewno dałabym radę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńTeż kocham serniki :) Wasz wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPięknie! A nie było problemu by wyciągnąć do z tej sylikonowej foremki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamila bez problemu wyskoczył sernik z tej formy...pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMi biszkopt raz został niestety w foremce:) następnym razem lekko nasmaruję silikonówke.
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na deser :-) z chęcią wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńProszę wybaczyć, jeżeli moje pytanie wyda się infantylne, ale- w jaki sposób wyciąga się taki sernik z silikonowej formy? Odwraca się do góry dnem, czy jest inny sposób? (nigdy nie piekłam w takiej silikonowej i chciałabym wypróbować, ale obawiam się właśnie czy bez problemu wyjmę ciasto)
OdpowiedzUsuńMy czekamy, aż sernik wystygnie...następnie za pomocą noża z zaokrąglonym ostrzem delikatnie sprawdzamy, czy nie przywiera do ścianek formy. Przygotowujemy płaski talerz i nakładamy go na wierzch formy (lub sernika jeśli wystaje ponad formę) - częścią na której się je do sernika, a następnie całość odwracamy tak, aby forma silikonowa była na górze. Delikatnie zdejmujemy formę. Następnie przygotowujemy paterę, talerz, na którym będziemy serwować sernik nakładamy w miejsce zdjętej formy i całość ponownie odwracamy. Dekorujemy.
OdpowiedzUsuńObiecujemy, że wkrótce foto-instrukcję zamieścimy z takiej "operacji". Pozdrawiamy!!!
Witam , czy owoce musza byc swieze , czy moga byc mrozone ??
OdpowiedzUsuńTe mrożone mają więcej wody :( lepsze są świeże :) serdeczności!!!
Usuń