"małe co nieco", alternatywa, przekąska, drugie śniadanie,
czyli ciasteczka z ziarnami i żurawiną do kawki lub herbatki.
Nasiona to nie tylko dekoracja, ale cenne źródło witamin i minerałów.
I tak:
pestki słonecznika - są bogate w witaminy z grupy B, D i E i zawierają cenne minerały: potas, żelazo, wapń i sód,
ziarno sezamu - zawiera witaminę E, PP, B1 i B2 oraz żelazo, wapń, sód, fosfor i lecytynę,
pestki dyni - to źródło witamina A, B1 i B15, a także takich minerałów jak: wapń, fosfor i żelazo,
a owoce żurawiny - bogate są w witaminy C, E, K oraz B6 oraz źródłem minerałów m.in. potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawierają także
duże ilości przeciwutleniaczy.
a owoce żurawiny - bogate są w witaminy C, E, K oraz B6 oraz źródłem minerałów m.in. potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawierają także
duże ilości przeciwutleniaczy.
Nasiona są produktem niedrogim, zdrowym i pysznym.
Warto wprowadzić je do codziennej diety.
Polecamy łatwe, szybkie, a przede wszystkim bogate w wartości odżywcze ciasteczka :) :)
Warto wprowadzić je do codziennej diety.
Polecamy łatwe, szybkie, a przede wszystkim bogate w wartości odżywcze ciasteczka :) :)
Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI:
250 g margaryny,
3 szklanki mąki pszennej,
szklanka cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść suszonej żurawiny
ok. 100 g pestek dyni,
ok. 100 g ziaren słonecznika,
ok. 100 sezamu,
białko - do posmarowania ciastek
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem
do pieczenia, a następnie
dodać cukier, margarynę
i jajka.
W/w składniki mieszamy i wstępnie zagniatamy
Następnie dodajemy sporą garść żurawiny
i ponownie zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
Gotowe ciasto zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy
na ok. 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 5 mm
wykrawamy za pomocą foremek dowolne kształty i każde ciastko
smarujemy lekko rozkłóconym białkiem.
A następnie posypujemy pestkami dyni,
sezamem
i ziarnami słonecznika.
Tak przygotowane ciastka układamy na formie wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni - TERMOOBIEG)) piekarnika i pieczemy przez ok. 15 - 20 minut.
Smacznego !!!
takie ciasteczka, które można zajadać prawie bezkarnie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciastka są przepyszne,jeszcze żurawina dodana -wyśmienite!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciasteczka z róznego rodzaju pestkami/nasionami/bakaliami - pyszności ;)
OdpowiedzUsuńIdealna przegryzka! Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka. I doskonałe na II śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Dawno temu podobne kupowałam w sklepie, były przepyszne! Przedwczoraj kupiłam ziarna z zamiarem zrobienia czegoś podobnego w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuń