Proponujemy
przepis na klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym. Opowiemy Wam jak
przygotowujemy gołąbki. W zależności w jakiej porze roku robimy gołąbki
wykorzystujemy młodą kapustę lub kapustę zimową. Chętnie również wykorzystujemy
karbowaną kapustę włoską. Najtrudniej jest z kapustą zimową. Jest ona bardzo
mocno zbita, a więc aby pozyskać liście, nie ma innego wyjścia jak tylko
sparzyć całą główkę kapusty. Nie ma rzeczy niemożliwych, faktem jest jednak to,
że trzeba bacznie uważać, aby samemu się nie poparzyć manipulując główką
kapusty i gorącą wodą.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę
Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- mięso mielone- 600 g
- ryż- 150 g
- jajko - 1 sztuka
- kapusta- 1 sztuka
- cebula- 3 sztuki
- boczek- 100 g
- olej- wg potrzeb
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki lub wg potrzeb
- liście laurowe- 3 sztuki
- sól i pieprz- do smaku
- ziele angielskie- 3 sztuki
- woda - wg potrzeb
Uwielbiam :-) oj narobiłyście mi smaku, teraz muszę je zrobić :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Zdecydowanie najbardziej z młodej kapusty :) Pycha!
OdpowiedzUsuńno to teraz musze zrobic gołabki bo dawno nie było ;p ale mam smaka z kapuch włoskiej :)
OdpowiedzUsuńTeż robię gotowane, w bulionie, przykryte liśćmi posmarowanymi koncentratem, z kapusty włoskiej, ale daję wszystko surowe - mięso, ryż, cebula, zioła... polecam, są bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńto jest również bardzo dobry sposób na przygotowanie gołąbków.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ależ mi narobiłyście apetytu:) zjadłabym, tylko czasu na stanie w kuchni ostatnio u mnie brak:(
OdpowiedzUsuńSmakowite gołąbki, mniam :)
OdpowiedzUsuń