Soczyste w pysznej panierce udka. Trochę przypominają te z KFC,
ale zdecydowanie lepsze, bo domowe,
z przyprawami jakie lubimy, a przede wszystkim proste w przygotowaniu i efektowne w podaniu. Muuuusicie spróbować !!!
Zapraszamy !!!
SKŁADNIKI:
6-10 szt. udek kurczaka
ulubione przyprawy - my użyłyśmy:
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
1 łyżeczkę czosnku suszonego
1 łyżeczkę kurkumy
1 łyżeczkę imbiru
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
sól do smaku
oraz
400 g jogurtu greckiego
2 - 3 ząbki czosnku
Udka solimy,
a następnie mieszamy wszystkie wymienione wyżej przyprawy
dodając majeranek.
Wymieszanymi przyprawami posypujemy udka.
Następnie drobno posiekać lub za pomocą praski
przecisnąć 2-3 ząbki czosnku do jogurtu greckiego
i całość wymieszać
Doprawione udka umieszczamy w misce ( najlepiej zamykanej)
i wykładamy na nie
wymieszany jogurt z czosnkiem.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Pojemnik zamykamy odstawiamy na minimum 3 godziny,
a najlepiej na całą noc do lodówki.
PANIERKA:
200 g bułki tartej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
garść płatków migdałowych
oraz
250 g masła
Wszystkie składniki panierki mieszamy
Każde udko wyjmujemy z marynaty jogurtowej
i panierujemy ( potrząsając miskę z panierką).
Tak przygotowane udka układamy jedno obok drugiego
na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a na każdy kawałek
mięsa kładziemy plaster masła. Pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze
180 stopni (termoobieg).
Smacznego !!!
Świetnie wyglądają :-) zjadłabym z apetytem :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńFajne te udka :)
OdpowiedzUsuńTakiego kurczaka to się z przyjemnością zjada. Pycha!
OdpowiedzUsuń