sobota, 7 kwietnia 2012

"ochy i achy" - czyli wielkanocne kruche ciasteczka




Od kilku lat tuż przed Wielkanocą piekę kruche ciasteczka. Te słodkie niespodzianki – ZAJĄCZKI, KURCZĄTKA, JAJKA z zawiązanymi kokardkami czekają cierpliwie na wielkanocnych gości zdobiąc talerze biesiadników i wywołując wśród nich „ochy i achy”. Są też miłym upominkiem dla przyjaciół, którzy wkładają je do wielkanocnego koszyczka.




SKŁADNIKI:

1 kostka KASI

1 płaska łyżka smalcu

0,25 kg cukru pudru

1 cukier waniliowy

sok z pół cytryny

0,5 kg maki wrocławskiej (+ do podsypania)

0,25 kg mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jaja



SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki zagnieść. Otrzymane ciasto rozwałkować i za pomocą foremek wykrawać ciastka, które następnie układać na wyłożonej papierem blaszce. Piec w nagrzanym (180°C – termoobieg) piekarniku przez ok. 10 minut. SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Radosnych, spokojnych Świąt:)

    a ciasteczkowego kroliczka bym schrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknych
    Świąt życzę
    oprószonych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  3. The way of presentation Nasi Tumpeng has changed a lot. If in the past Nasi Tumpeng were large, there was now a small trend of Nasi Tumpeng, known as Tumini or Tumpeng Mini.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...