Od
kilku lat tuż przed Wielkanocą piekę kruche ciasteczka. Te słodkie
niespodzianki – ZAJĄCZKI, KURCZĄTKA, JAJKA z zawiązanymi kokardkami czekają
cierpliwie na wielkanocnych gości zdobiąc talerze biesiadników i wywołując
wśród nich „ochy i achy”. Są też miłym upominkiem dla przyjaciół, którzy
wkładają je do wielkanocnego koszyczka.
SKŁADNIKI:
1
kostka KASI
1
płaska łyżka smalcu
0,25
kg cukru pudru
1
cukier waniliowy
sok
z pół cytryny
0,5
kg maki wrocławskiej (+ do podsypania)
0,25
kg mąki krupczatki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
4
jaja
SPOSÓB
WYKONANIA:
Wszystkie
składniki zagnieść. Otrzymane ciasto rozwałkować i za pomocą foremek wykrawać
ciastka, które następnie układać na wyłożonej papierem blaszce. Piec w
nagrzanym (180°C – termoobieg) piekarniku przez ok. 10 minut. SMACZNEGO!!!
Radosnych, spokojnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńa ciasteczkowego kroliczka bym schrupala:)
pięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt życzę
oprószonych cukrem pudrem
The way of presentation Nasi Tumpeng has changed a lot. If in the past Nasi Tumpeng were large, there was now a small trend of Nasi Tumpeng, known as Tumini or Tumpeng Mini.
OdpowiedzUsuń