Lato i sezon owocowy
zbliża się wielkimi krokami. Oto nasza propozycja na lekki torcik bez pieczenia
w romantycznej oprawie. Zapraszamy!!!
Potrzebne będą m.in.:
podłużne biszkopty
okrągła forma
sylikonowa Ø 17cm
świeże owoce (
truskawki, jagody, borówki, maliny itp.)
Poncz do
biszkoptów:
¾ szklanki przegotowanej
i ostudzonej wody
2-3 łyżki
dowolnego likieru ( ja użyłam ADVOKATA)
Biszkopty
kolejno zanurzać w ponczu i układać w formie (pionowo) jeden obok drugiego.
MASA ŚMIETANOWO-SEROWA:
400g waniliowego serka
homogenizowanego
400ml śmietany kremówki
3 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem i dodać ją do serka. Wszystko delikatnie połączyć. Na końcu dodać
ostudzoną żelatynę (przygotowaną według przepisu na opakowaniu). Gotową masę
wlać ( delikatnie) do formy i wstawić na 10 minut do lodówki.
MASA STRACIATELLA:
400ml śmietany kremówki
3 płaskie łyżki cukru
pudru
2 opakowania śmietan-fixu
4- 5 łyżek płatków
czekoladowych (posypka)
Śmietanę ubijać chwilkę, dodać
wymieszane śmietan-fixy z cukrem pudrem. Dalej ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
Następnie wsypać posypkę i delikatnie wymieszać za pomocą rózgi. Gotową masę
wyłożyć na masę śmietanowo-serową, a wierzch torcika udekorować owocami ( ja
miałam ochotę na borówki J). Całość wstawić minimum
na ok. 2-3 godziny przed podaniem. Smacznego!!!
coś, jakby charlotta! ach, cudowna ;]
OdpowiedzUsuńmniamuśny:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na lekki, letni tort :)
OdpowiedzUsuńStrasznie lobię ten motyw z tortami z "płotkiem" :) piękny!
OdpowiedzUsuńAleż piękny i apetyczny! i borówki! :) Mniam!
OdpowiedzUsuńooo, borówki! :) też się nimi pobawiłam i również kulinarnie wykorzystałam :)
OdpowiedzUsuńCudowny! I jaki piękny!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Borówki z chęcią bym wyjadła z tego tortu
OdpowiedzUsuńApetyczna i cudna!
OdpowiedzUsuńWygląda wykwintnie, fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuńDziękujemy ślicznie za wszystkie komentarze:)
Cieszymy się, że przypadł Wam do gustu "Romantyczny..."
Zaglądajcie do nas !!! Zapraszamy i pozdrawiamy :):)
zachwycający:) i jak przepięknie opakowany:)
OdpowiedzUsuńPiękny ten torcik!Na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńDzis kupiłam jagody , ale u mnie wolą pierogi i pewnie jutro wylądują w cieście pierogowym :( A ten tort ekstra !
OdpowiedzUsuń