niedziela, 16 listopada 2014

Cynamonki - ciasteczka -krok po kroku



 Nadchodzi taki czas, kiedy nasze "pociechy" proszą o coś słodkiego
na szkolny kiermasz bożonarodzeniowy.
Tapendowa propozycja to ciasteczka cynamonowe
ozdobione orzechami i migdałami. Sprawdzą się na pewno :) :)
Ciasteczka zachowują świeżość do ok. 4 tygodni.
Przepis na ok 50 sztuk.
Z pewnością ze smakiem zjemy je w okresie świątecznym w domu
 do gorącej herbaty lub kawy.
Smacznego!!!



SKŁADNIKI:



  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mączki ze zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko, rozmiar L, umyte
  • 2 łyżeczki startego cynamonu






  • Mąkę mieszamy z mączką orzechową lub migdałową.
    Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii,
    cukier puder, jajko oraz cynamon.  


     Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców.


    Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki
    mniej więcej na 1 godzinę.



    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm.
    Używając foremek, wycinamy ciasteczka o różnych kształtach



    Ciasteczka dekorujemy orzechami, migdałami i cukrem trzcinowym.





     a nawet grubą solą morską. Pieczemy w temperaturze 180•C (termoobieg) przez ok. 12 - 15 minut. 

     Smacznego :) :)





    6 komentarzy:

    1. zapisuję przepis:) muszą być smaczne:D

      OdpowiedzUsuń
    2. A jakie są szanse,że taki antytalent do pieczenia, jak ja, da radę ? ;) Wszelkie ciasta i ciasteczka to moja zmora... Pozdrawiam ciepło - M.

      OdpowiedzUsuń
    3. Już mi ślinka cieknie na sam widok, uwielbiam cynamon :-) z chęcią zrobię takie ciasteczka :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Cudne :) Takie ciasteczka mają w sobie niesamowity urok :)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...