niedziela, 14 grudnia 2014

Kruche ciasteczka orzechowe w świątecznej odsłonie

 
 
Oto bardzo prosty, szybki przepis na przepyszne,
kruche ciasteczka o głębokim orzechowym smaku,
które mają jedną wadę....hmmm szybko znikają :) :)
 
Zapraszamy!!!
 
 
 
 
SKŁADNIKI na ok. 30-40 sztuk:
 
300g mąki wrocławskiej
200g masła
100g cukru
150 mielonych orzechów włoskich
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
 
 
 
 
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

 
Następnie zawijamy je w papier do pieczenia lub folię spożywczą i wkładamy
 na ok. 1 godziny do lodówki.

 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm

 
i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.

 
Układamy  na formie wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ok. 5-8 minut.
 
 
Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.


 

Smacznego!!!




5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...