sobota, 31 stycznia 2015

Ciastka z żurawiną, ziarnami słonecznika, sezamu i pestekami dyni

 

 "małe co nieco", alternatywa, przekąska, drugie śniadanie,
 czyli ciasteczka z ziarnami i żurawiną do kawki lub herbatki.
Nasiona to nie tylko dekoracja, ale cenne źródło witamin i minerałów.
 I tak:
pestki słonecznika - są bogate w witaminy z grupy B, D i E i zawierają cenne minerały: potas, żelazo, wapń i sód,
   ziarno sezamu - zawiera witaminę E, PP, B1 i B2 oraz żelazo, wapń, sód, fosfor i lecytynę,
pestki dyni - to źródło witamina A, B1 i B15, a także takich minerałów jak: wapń, fosfor i żelazo,
a owoce żurawiny -  bogate są w witaminy C, E, K oraz B6 oraz źródłem minerałów m.in. potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawierają także
 duże ilości przeciwutleniaczy.
Nasiona są produktem niedrogim, zdrowym i pysznym.
Warto wprowadzić je do codziennej diety.
 Polecamy łatwe, szybkie, a przede wszystkim bogate w wartości odżywcze ciasteczka :) :)
 
Zapraszamy!!!
 
  
 
 
SKŁADNIKI: 
    250 g margaryny, 
    3 szklanki mąki pszennej, 
    szklanka cukru, 
    2 jajka, 
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
     garść suszonej żurawiny
    ok. 100 g pestek dyni,
    ok. 100 g ziaren słonecznika,
    ok. 100 sezamu,
    białko - do posmarowania ciastek
 
 
 
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie
dodać cukier, margarynę

 
i jajka.

 
W/w składniki mieszamy i wstępnie zagniatamy
 

 
Następnie dodajemy sporą garść żurawiny

 
i ponownie zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.

 
Gotowe ciasto zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy
na ok. 2 godziny do lodówki.

 

 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 5 mm

 
wykrawamy za pomocą foremek dowolne kształty i każde ciastko
smarujemy lekko rozkłóconym białkiem.

 
A następnie posypujemy pestkami dyni,

 
sezamem

 
i ziarnami słonecznika.


 
Tak przygotowane ciastka układamy na formie wyłożonej
 papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni - TERMOOBIEG)) piekarnika i pieczemy przez ok. 15 - 20 minut.


Smacznego !!!



8 komentarzy:

  1. takie ciasteczka, które można zajadać prawie bezkarnie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciastka są przepyszne,jeszcze żurawina dodana -wyśmienite!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasteczka z róznego rodzaju pestkami/nasionami/bakaliami - pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna przegryzka! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasteczka. I doskonałe na II śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Dawno temu podobne kupowałam w sklepie, były przepyszne! Przedwczoraj kupiłam ziarna z zamiarem zrobienia czegoś podobnego w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...