sobota, 24 stycznia 2015

Cynamonowo-orzechowy torcik bezowy

 
 
Lekki , delikatny, a jednocześnie chrupiący
 bezowy torcik cynamonowo - orzechowy
przełożony pysznym kremem śmietanowo- serowym,
przełamany smakiem mandarynek.
Idealna propozycja do weekendowej  kawy.
 
 
 
 
 
Na papierze do pieczenia rysujemy trzy prostokąty ( 30 cm x 15 cm)
 lub trzy okręgi (średnica 20 cm)
 
 
SKŁADNIKI:
na 3 blaty bezowe
 
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu
pół szklanki drobno posiekanych orzechów
 (mix włoskich i laskowych)
 
 
 
Ubić  białka na sztywno,

 
pod koniec ubijania dodać cukier,
 łyżka po łyżce (stopniowo) i cały czas ubijać.


 
Dodać przesiany cynamon i chwilę jeszcze ubić. 


 
Masę bezową podzielić na trzy prostokąty  i wyrównać.

 
Każdy blat posypać posiekanym "mixem" orzechów.

 
Tak przygotowane blaty pieczemy
 (wszystkie jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze
 140ºC (termoobieg).
Blaty bezowe lekko wyrosną i popękają.
Studzimy je w uchylonym piekarniku - najlepiej przez całą noc.
Blaty powinny być chrupiące i delikatne z zewnątrz, a miękkie w środku.
 
 
SKŁADNIKI KREMU:
 
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 30 %
2 - 3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania śmietan fixu
oraz
 puszka mandarynek
 


Śmietanę ubijamy na sztywno dodają zmieszane cukry i śmietan fixy.

 
Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce (ciągle ubijając)
 serek mascarpone.
 
 
Za pomocą rękawa lub dekoratora wykładamy krem na pierwszy
upieczony blat bezowy
 

 
i przykrywamy drugim blatem,

 
na który także wykładamy następną część kremu.
 

 
Następnie wykładamy odsączone mandarynki ( lub inne owoce),

 
które zakrywamy pozostałą częścią kremu.

 
I przykrywamy trzecim blatem i najlepiej od razu serwujemy.

 
 Kroić ostrym nożem z piłką.

 
Smacznego!!!




8 komentarzy:

  1. No tak, a ja ma zamiar rozpocząć projekt plaża 2015... ;) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) prezentuje się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny i z pewnoscia wysmienity! Przypomina Pavlova ta sama beza, ten Sam Krem tylko dodatek orzechow zmieni calosc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny aż ślinka leci, zjadłabym kawałeczek :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo! Został choć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Że też ja coś takiego przeoczyłam...Na szczęście trafiłam tu i wcale mi się nie chce wychodzić;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...