wtorek, 6 stycznia 2015

Makowiec na Kruchym Cieście




Kiedy przychodzi czas na makowiec, to najlepiej żeby to był makowiec najwyższy jaki tylko daje się zrobić. Wytłumaczenie jest bardzo proste- masa makowa. Jeśli do wykonania makowca wykorzystuje się domową masę makową, która pełna jest bakalii i aromatów, to grzechem jest sobie żałować.
Jest to bodajże jedyny przypadek, kiedy okazuje się że teoria, która głosi, że ilość nie idzie w parze z jakością okazuje się całkowicie błędna. Zachęcamy do wykonania masy makowej domowym sposobem.


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


Składniki na masę makową:
  • mak- 1 kg
  • cukier- 2 i 1/4 szklanki
  • masło- 375 g
  • jajka - 6 sztuk
  • migdały- 100 g
  • orzechy- 100 g
  • skórka pomarańczowa- 100 g
  • rodzynki- 100 g
  • powidła- 5 łyżek
  • olejek migdałowy- 4 ml 
Składniki na ciasto półkruche:
  • mąka typ 500- 500 g
  • margaryna lub masło 250 g
  • cukier- 250 g
  • jaja - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy- 1 łyżeczka ( opcja)
  • sól- szczypta 
forma do pieczenia: 40 x 28 cm

4 komentarze:

  1. Pyszności :-) zapisuje sobie przepis :-) ciacho mocno makowe :-) takie jak lubię. Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, makowce uwielbiam, chociaż u nas w tym roku typowego nie było :) Wasz pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, cały rok czekamy na niego !! <3
      Obrzędem jest przygotowanie makowca oraz jego konsumpcja. Tylko białaka widać- źrenicę znikną pod górnymi powiekami.


      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. Fantastyczny, taki wysoki i elegancki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...