sobota, 7 lutego 2015

Udka w panierce z piekarnika

 
 
Soczyste w pysznej panierce udka. Trochę przypominają te z KFC,
ale zdecydowanie lepsze, bo domowe,
z przyprawami jakie lubimy, a przede wszystkim proste w przygotowaniu i efektowne w podaniu. Muuuusicie spróbować !!!
 
Zapraszamy !!!
 
 
SKŁADNIKI:
 
6-10 szt. udek kurczaka
ulubione przyprawy - my użyłyśmy:
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
1 łyżeczkę czosnku suszonego
1 łyżeczkę kurkumy
1 łyżeczkę imbiru
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 
sól do smaku
oraz
400 g jogurtu greckiego
2 - 3 ząbki czosnku
 
 
Udka solimy,

 
a następnie mieszamy wszystkie wymienione wyżej przyprawy

 
dodając majeranek.


 
Wymieszanymi przyprawami posypujemy udka.


 
 Następnie drobno posiekać lub za pomocą praski
przecisnąć 2-3 ząbki czosnku do jogurtu greckiego

 
i całość wymieszać

 
Doprawione udka umieszczamy w misce ( najlepiej zamykanej)
 i wykładamy na nie
 wymieszany jogurt z czosnkiem.

 
Wszystko dokładnie mieszamy.


Pojemnik zamykamy odstawiamy na minimum 3 godziny,
a najlepiej na całą noc do lodówki.

 
PANIERKA:
 
200 g bułki tartej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
garść płatków migdałowych
oraz
250 g masła
 

 
Wszystkie składniki panierki mieszamy

 
 

 
Każde udko wyjmujemy z marynaty jogurtowej
i panierujemy ( potrząsając miskę z panierką).

 
Tak przygotowane udka układamy jedno obok drugiego
 na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a na każdy kawałek
mięsa kładziemy plaster masła. Pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze
180 stopni (termoobieg).

 
Smacznego !!!





3 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają :-) zjadłabym z apetytem :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego kurczaka to się z przyjemnością zjada. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...