niedziela, 1 marca 2015

Tarta bananowa bez pieczenia

 
 
Zapraszamy na pyszną tarte z bananami, w której
 skład wchodzą:
 masa kajmakowa, banany, bita śmietana, serek mascarpone,
 ciasteczkowy spód, a całość oprószona jest przesianym kakao.
 Smakuje naprawdę wybornie. 
Tarta w smaku przypomina BANOFFEE PIE, ale nie
jest aż tak słodka
 i również robi się ją bez pieczenia.
Koniecznie musicie spróbować :) :)
 
 
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
150 g ciastek (digestive, herbatniki, owsiane - jakie lubicie)
100 g masła (rozpuścić w rondelku)
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki masy kajmakowej
250 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
2 średnie banany
sok z pół cytryny
kakao do oprószenia
 
***
 
Ciasteczka pokruszyć tak, aby przypominały okruchy tartej bułki.
Można to zrobić ręcznie umieszczając je w mocnym woreczku
za pomocą wałka lub szybciej w malakserze.
 

 
Do pokruszonych ciasteczek dodać roztopione masło
i całość wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Jeżeli będziecie mieć problem z uzyskaniem takiej masy
należy dodać jeszcze masła.
 Dzieje się tak w zależności od wyboru ciastek.

 
Masę ciasteczkową wykładamy do formy - o wymiarach 36x13 cm
(najlepiej z wyjmowanym dnem)

 
Masę należy mocno przycisnąć do dna i boków formy

 
o tak, a następnie całość schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

 
W międzyczasie przygotowujemy banany - krojąc je w kostkę

 
i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny.

 
Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem.

 
W innym naczyniu miksujemy serek mascarpone
z masą kajmakową na gładką masę.

 
Na schłodzoną masę ciasteczkową wykładamy serek mascarpone
zmiksowany z masą kajmakową,
 
 
a następnie pokrojone banany
 

 
 Na wierzch owoców wykładamy ubitą na sztywno śmietanę


i całość w miarę wyrównujemy.

 
Na koniec kakao i schładzamy całość w lodówce przez
 minimum 3 godziny ( a najlepiej przez całą noc).

 
Gotowe !!!

 
Przed podaniem można dodatkowo każdy kawałek ozdobić
 cukrem pudrem używając różnych szablonów.


 
Smacznego !
 



10 komentarzy:

  1. prezentuje się obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna ta Wasza tarta. Pysznie wygląda i z chęcią podkradłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Megaapetyczna tarta, natychmiast do schrupania/Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł!! przy najbliższej okazji robie to:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deserowe szaleństwo! Uwielbiam to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie połączenie smaków :) Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak można przeliczyć jej wielkość na okrągłą formę do tarty ??? Wygląda obłędnie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko w zależności od wymiaru okrągłej....istnieją jakieś programy wprawdzie...na taką o średnicy 27 cm robię z półtorej porcji ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. A czy zamiast masy kajmkowej mogę dodać np. czekoladową nutelle???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze nie próbowałam, ale myślę, że będzie równie pyszna :) Pozdrawiam!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...