Zapraszamy na solę panierowaną w płatkach migdałowych.
Smaczna, dietetyczna, a przede wszystkim pyszna ryba
przygotowana w prosty sposób.
Sola zaliczana jest do najszlachetniejszych gatunków
Sola zaliczana jest do najszlachetniejszych gatunków
ryb morskich. Charakteryzuje się stosunkowo
wysoką zawartością witaminy D3.
Do ryby pasują wszelkiego rodzaju świeże lub duszone warzywa.
SKŁADNIKI:
2 płaty filetów
z soli
ok. pół szklanki płatków
migdałowych
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka mąki
oraz
sok z cytryny do skropienia ryby po upieczeniu
dowolne warzywa
Płaty ryby posypujemy pieprzem i solą
a następnie obtaczamy najpierw w mące
i potem w jajku,
a na końcu w płatkach migdałowych.
Tak przygotowane sole układamy na wyłożonej papierem
do pieczenia blaszce. A następnie blachę umieszczamy
w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
i pieczemy
rybę około 20 minut.
Smacznego!!!
Super pomysł na pyszną rybkę :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, idealny obiad :)
OdpowiedzUsuńPamiętam kiedyś poszłyśmy z koleżanką do małej gastronomii gdzie nad wejściem zachęcało hasło....mamy wszystkie ryby. Przyszła do nas prężna młoda kelnerka pytamy...jakie te ryby mają? A ona, że wszystkie. A więc ja pytam....a sola jest? A ona do mnie...chyba się mówi sól, no nie? Zrobiła przy tym gest i minę jak Q-wa Mariolka. Popłakałyśmy się ze śmiechu i zjadłyśmy dorsza z frytkami. :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBoskie..hahah a:D
UsuńSmakowicie wygląda sola w tej migdałowej panierce! Pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń