niedziela, 17 maja 2015

Sola w migdałach z piekarnika

 Zapraszamy na solę panierowaną w płatkach migdałowych.
Smaczna, dietetyczna, a przede wszystkim pyszna ryba
przygotowana w prosty sposób.
 Sola zaliczana jest do najszlachetniejszych gatunków
ryb morskich. Charakteryzuje się stosunkowo
 wysoką zawartością witaminy D3.
Do ryby pasują wszelkiego rodzaju świeże lub duszone warzywa.
 
 
SKŁADNIKI:
2 płaty filetów z  soli
ok. pół szklanki płatków migdałowych
1 jajko
 sól, pieprz
1 łyżka mąki
 
oraz
sok z cytryny do skropienia ryby po upieczeniu
 dowolne warzywa
 
 
 Płaty ryby posypujemy pieprzem i solą

 

a następnie obtaczamy najpierw w mące

 
i  potem w jajku,

 
a na końcu w płatkach migdałowych.


 
Tak przygotowane sole układamy na wyłożonej papierem
 do pieczenia blaszce. A następnie blachę umieszczamy
w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
 i pieczemy rybę około 20 minut.

 
Smacznego!!!



6 komentarzy:

  1. Super pomysł na pyszną rybkę :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda, idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam kiedyś poszłyśmy z koleżanką do małej gastronomii gdzie nad wejściem zachęcało hasło....mamy wszystkie ryby. Przyszła do nas prężna młoda kelnerka pytamy...jakie te ryby mają? A ona, że wszystkie. A więc ja pytam....a sola jest? A ona do mnie...chyba się mówi sól, no nie? Zrobiła przy tym gest i minę jak Q-wa Mariolka. Popłakałyśmy się ze śmiechu i zjadłyśmy dorsza z frytkami. :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda sola w tej migdałowej panierce! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...