sobota, 25 lutego 2012

Łatwizna :)... Palmiery czekoladowo-orzechowe



Wietrzny dzień dobiega końca…wreszcie usiadłam. Małe sprzątanie, pranie, zmiana pościeli, obiad, listonosz, zakupy weekendowe, odbieranie starszej córki z urodzinowej imprezy i kilku telefonów to już za mną. W domu zapach czekolady i pieczonego ciasta francuskiego budzi we mnie ochotę na … kawę. Młodsza córka – Zosia zwabiona wonnościami ukradkiem zagląda przez szybkę do piekarnika „…mamo, długo jeszcze będą się piekły te cudeńka?” Palmiery to na różny sposób złożone ciasto francuskie (ślimaki, zawijaski, baranie różki, serduszka) czasem tylko posypane cukrem lub cynamonem, albo posmarowane dżemem czy czekoladą jak w tym przypadku. Naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia mogą nam towarzyszyć przy sobotniej porannej lub popołudniowej kawie.

SKŁADNIKI:
gotowe ciasto francuskie
gotowy krem orzechowo-czekoladowy (np. NUTELLKA)
ok.50g posiekanych orzechów laskowych

SPOSÓB WYKONANIA:
Rozłożyć ciasto na stolnicy zostawiając papier na spodzie. Najlepiej łyżką sylikonową rozsmarować NUTELLKĘ (tak jak smaruje się bułkę masłem) i posypać posiekanymi orzechami. Zawinąć jeden brzeg ciasta do wewnątrz, następnie zawinąć podobnie drugi, aby zetknęły się pośrodku ciasta. Zwilżyć je w tym miejscu wodą i lekkodocisnąć. Ostrym nożem pokroić ciasto w plastry (2-3 cm). Każdy z nich położyć osobno na blasze i lekko docisnąć szerokim nożem lub drewnianą łopatką. Posypać każdy posiekanymi orzechami. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg) i piec przez ok.15 minut, aż będą złociste.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...