Sposobów podania kurczaka jest wiele. Staramy się ciągle szukać nowych doznań i wrażeń smakowych. Proponuję upieczenie go w całości z użyciem dowolnych przypraw. Ja wybrałam: „Przyprawę do kurczaka” plus majeranek, imbir, curry i mielony suszony czosnek, a do środka tuszki włożyłam obrane ćwiartki jabłka. Kurczaka należy przyprawić dzień wcześniej. Ta swojego rodzaju marynata przyczynia się nie tylko do tego, że mięso staje się smaczniejsze, ale przede wszystkim zmiękczone co przedkłada się na łatwostrawność.
SKŁADNIKI:
- kurczak ( ok.1,5kg – wystarczyło w przypadku mojej 4 osobowej rodziny)
dowolne, ulubione przyprawy (użyłam 1 opakowania „Przyprawy do kurczaka” a także po ok. pół łyżeczki imbiru i curry oraz 1łyżeczkę mielonego suszonego czosnku i 2 łyżeczki majeranku)
- sól ( 2 łyżeczki do środka kurczaka plus do oprószenia z zewnątrz)
- 1 jabłko
- olej ( 2 łyżki do smarowania kurczaka i 2 łyżki na dno naczynia, w którym będziemy piec)
- 250ml gorącej wody
- 1 jabłko
- olej ( 2 łyżki do smarowania kurczaka i 2 łyżki na dno naczynia, w którym będziemy piec)
- 250ml gorącej wody
SPOPÓB WYKONANIA:
Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do środka wsypać 2 łyżeczki soli i włożyć obrane ze skórki ćwiartki jabłka. Następnie natrzeć tuszkę olejem i oprószyć solą(*) oraz pozostałymi przyprawami. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego 2 łyżeczkami oleju. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć kurczaka do zimnego piekarnika. Ustawić termoobieg na 185°C i piec przez ok.1godzinę i 45 minut podlewając od czasu do czasu gorącą wodą kurczaka.
(*)UWAGA!!! Zachować umiar ponieważ każda „Przyprawa do kurczaka” ma w składzie sól!
TUTAJ znajduje się inna nasza propozycja na kurczaka z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz