Karnawał dobiega końca … Rozpoczęłyśmy go „Ciastem balowym”, a zakończymy po królewsku. Uwielbiany przez wielu z nas smak i zapach jabłek, cynamonu, imbiru pozwala na powrót do dzieciństwa, babcinej, maminej kuchni. I właśnie nutkę tęsknoty za minionym postanowiłyśmy zamknąć w tej wersji jabłecznika. Zapraszamy!
CIASTO:
6 żółtek
25 dkg mąki
15 dkg cukru
20 dkg margaryny
2-3 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka,przyprawę do pierników, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy (o wymiarach 28 x 39 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp 160 stop. (termoobieg) przez ok. 20 minut.
BEZA:
6 białek,
30 dkg cukru
1 opakowanie wiórków kokosowych (100g)
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać rózgą, a następnie wyłożyć na blachę. Bezę piec w temp.160 stopni przez ok.20 minut.
MASA JABŁKOWA:
2 słoiki musu jabłkowego (każdy po 900g) – ja użyłam „Szarlotka jabłka prażone” z Lidla
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody. Kiedy ostygną wlać do musu jabłkowego i całość wymieszać.
MASA ŚMIETANOWA I:
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
Przygotować według przepisu na opakowaniu.
MASA ŚMIETANOWA II:
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka
rozpuszczonej białej czekolady z orzechami laskowymi
Roztopić czekoladę i odczekać aż wystygnie. Ubić kremówkę z 2 opakowaniami śmietan-fixa (patrz przepis na opakowaniu) i cukrem pudrem. Do ubitej masy dodawać po łyżce ostudzonej czekolady i nadal ubijać (trochę wolniejsze obroty).
ZŁOŻENIE CIASTA:
ciasto
masa jabłkowa
ciasto
masa śmietanowa I
beza
masa śmietanowa II
posypka czekoladowa
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Smacznego Kochani!
Naprawdę królewskie ciasto.
OdpowiedzUsuńwiele razy podchodziłam do zrobienia jabłecznika z bezą. Mam nadzieje ze z Twoim przepisem wreszcie sie uda:)
OdpowiedzUsuńKrysia
codziszjesznasniadanie.trumblr.com
Takiego jabłecznika nie robiłam...ze sceptycyzmem podchodzę do bezy...ale to ciasto tak pięknie wygląda...pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam!!!! Uda się - jestem przekonana!Dziękujemy za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń