niedziela, 19 lutego 2012

Królewski jabłecznik


Karnawał dobiega końca … Rozpoczęłyśmy go „Ciastem balowym”, a zakończymy po królewsku. Uwielbiany przez wielu z nas smak i zapach jabłek, cynamonu, imbiru pozwala na powrót do dzieciństwa, babcinej, maminej kuchni. I właśnie nutkę tęsknoty za minionym postanowiłyśmy zamknąć w tej wersji jabłecznika. Zapraszamy!




CIASTO:
6 żółtek
25 dkg mąki
15 dkg cukru
20 dkg margaryny
2-3 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka,przyprawę do pierników, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Całość zmiksować i podzielić na dwie części. A następnie rozsmarować na 2 blachy (o wymiarach 28 x 39 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp 160 stop. (termoobieg) przez ok. 20 minut.

BEZA:
6 białek,
30 dkg cukru
1 opakowanie wiórków kokosowych (100g)
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać rózgą, a następnie wyłożyć na blachę. Bezę piec w temp.160 stopni przez ok.20 minut.

MASA JABŁKOWA:
2 słoiki musu jabłkowego (każdy po 900g) – ja użyłam „Szarlotka jabłka prażone” z Lidla
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody. Kiedy ostygną wlać do musu jabłkowego i całość wymieszać.

MASA ŚMIETANOWA I:
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
Przygotować według przepisu na opakowaniu.

MASA ŚMIETANOWA II:
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka
rozpuszczonej białej czekolady z orzechami laskowymi
Roztopić czekoladę i odczekać aż wystygnie. Ubić kremówkę z 2 opakowaniami śmietan-fixa (patrz przepis na opakowaniu) i cukrem pudrem. Do ubitej masy dodawać po łyżce ostudzonej czekolady i nadal ubijać (trochę wolniejsze obroty).

ZŁOŻENIE CIASTA:
ciasto
masa jabłkowa
ciasto
masa śmietanowa I
beza
masa śmietanowa II
posypka czekoladowa
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Smacznego Kochani!

4 komentarze:

  1. wiele razy podchodziłam do zrobienia jabłecznika z bezą. Mam nadzieje ze z Twoim przepisem wreszcie sie uda:)

    Krysia

    codziszjesznasniadanie.trumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jabłecznika nie robiłam...ze sceptycyzmem podchodzę do bezy...ale to ciasto tak pięknie wygląda...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorąco polecam!!!! Uda się - jestem przekonana!Dziękujemy za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...