poniedziałek, 26 marca 2012

"ZAJĄCZEK" - CZYLI PIECZEŃ RZYMSKA



Potrawę tę zna chyba każdy… :) „Klops”, „Zajączek” czy „Pieczeń rzymska” jako jedno z tradycyjnych dań króluje na stołach wielkanocnych w wielu regionach naszego kraju. Jej elegancja, a jednocześnie prostota zachęca do jej serwowania na ciepło lub zimno.



SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam po 0,5 kg – mięsa z szynki oraz z łopatki)
2 – 3 kawałki (kromki) chleba
2 jaja
1 łyżeczka suszonego i mielonego czosnku
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki majeranku
5 ugotowanych jaj (ja gotuje na półtwardo)

SPOSÓB WYKONANIA:
Zalewamy chleb gorącą wodą i zostawiamy na ok.15 minut, a następnie przekładamy na sito. Smarujemy tłuszczem formę do keksów i wysypujemy bułką tartą. Do miski wkładamy mięso, surowe jaja, odciśnięty chleb i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i 1/3 mięsa wkładamy do formy, a następnie na środku układamy ugotowane, obrane jajka – jedno za drugim i przykrywamy dokładnie pozostałym mięsem. Wierzch „Zajączka” posypujemy bułką tartą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok.50-60 minutw temperaturze 180°C. Smacznego!

1 komentarz:

  1. mmmm... świąteczna pieczeń rzymska :) pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...