Potrawę tę zna chyba każdy… :) „Klops”, „Zajączek” czy „Pieczeń rzymska” jako jedno z tradycyjnych dań króluje na stołach wielkanocnych w wielu regionach naszego kraju. Jej elegancja, a jednocześnie prostota zachęca do jej serwowania na ciepło lub zimno.
SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam po 0,5 kg – mięsa z szynki oraz z łopatki)
2 – 3 kawałki (kromki) chleba
2 jaja
1 łyżeczka suszonego i mielonego czosnku
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki majeranku
5 ugotowanych jaj (ja gotuje na półtwardo)
SPOSÓB WYKONANIA:
Zalewamy chleb gorącą wodą i zostawiamy na ok.15 minut, a następnie przekładamy na sito. Smarujemy tłuszczem formę do keksów i wysypujemy bułką tartą. Do miski wkładamy mięso, surowe jaja, odciśnięty chleb i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i 1/3 mięsa wkładamy do formy, a następnie na środku układamy ugotowane, obrane jajka – jedno za drugim i przykrywamy dokładnie pozostałym mięsem. Wierzch „Zajączka” posypujemy bułką tartą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok.50-60 minutw temperaturze 180°C. Smacznego!
mmmm... świąteczna pieczeń rzymska :) pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńTumpeng Mini uroczych form może być specjalnym prezentem na przyjęciach urodzinowych dla dzieci, dziękczynieniu, obrzezaniach, weselach, urodzinach, inauguracjach lub wydarzeniach biurowych.
OdpowiedzUsuń.
Nasi Tumpeng z tych Tumpeng Mini okazało się dość popularne w dużych miastach, takich jak Dżakarta, Semarang, Solo, Yogyakarta, Padang i Surabaya. Nawet w Medan i na Bali.