Symbolem Wielkanocy jest jajko, które to podczas tych świąt podajemy na różne sposoby. Jednym z nich jest faszerowanie. Ta popularna i efektowna przekąska bryluje podczas wielkanocnego śniadania.
SKŁADNIKI:
10 ugotowanych na twardo jaj
3 łyżki majonezu
1 płaska łyżka musztardy chrzanowej
2 łyżeczki przyprawy curry
sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
100 g wędzonego łososia
2 duże umyte cytryny
kilka gałązek zielonego koperku
kilka rzodkiewek
czerwona konserwowa papryka
szczypiorek
kilka liści sałaty
WYKONANIE:
Jajka ugotować (6 minut od zagotowania się wody) odcedzić, zalać zimną wodą, stłuc skorupkę a po kilku minutach obrać. Pokroić na połówki i łyżeczką wybrać żółtko. Połówki białek ułożyć na sałacie, a żółtka, majonez, musztardę i przyprawy zmiksować blenderem na gładką masę. Powstałą masę za pomocą np. rękawa cukierniczego nałożyć do połówek białek. Plastry łososia skropione cytryną zwinąć w małe różyczki, rzodkiewki pokroić w plasterki, a paprykę w paseczki i ozdobić nimi jajka. Tu i ówdzie ozdobić gałązkami koperku, ćwiartkami cytryny i szczypiorkiem. Smacznego!
Pyszna wiosenna jajeczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńco to za magiczny sposób na obieranie jajek? stłuc skorupkę i poczeka?? co to da?
OdpowiedzUsuń