To klasyczna babka
majonezowa, która w 99% udaje się i wszystkim smakuje. Ja ostatnio
poczęstowałam gości serwując ją z świeżymi truskawkami i lodami, a wszystko
udekorowałam listkami mięty. Puszystość babki zaskakuje wszystkich, a połączona
z delikatnym smakiem truskawek i gałką lodów w Waszym ulubionym smaku sprawi
niesamowite reakcje kubków smakowych. Miłych doznań!!!
SKŁADNIKI:
6 jaj
¾ szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe (bez
cukru)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
4 czubate łyżki majonezu
2-4 krople zapachu
cytrynowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wysmarować tłuszczem dwie
podłużne foremki do babki (o wymiarach: 32cm x 10cm) i wysypać bułką tartą. Za
pomocą miksera ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po
jednym żółtku ciągle intensywnie ubijając. Do masy jajecznej dodać majonez i za
pomocą rózgi delikatnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać wszystkie sypkie
składniki i przesiać je. Dodawać do masy małymi porcjami ciągle mieszając
rózgą. Na końcu wlać kilka kropel zapachu cytrynowego. Przełożyć do foremek i piec
ok.30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg) – najlepiej do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO!!!
Taka klasyczna, a ja jej jeszcze nie robilam :) Bede musiala nadrobic zaleglosci!
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcamy Maggie!!!Pozdrawiamy!!!:)
UsuńDziękuję za ten przepis, jest trochę inny niż mój, bo trochę inne proporcje mąki, zamiast budyniu jest mąka ziemniaczana i tylko 4 jajka. Ale ten przepis napewno wypróbuję. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszymy się,że przepis przypadł do gustu:).
UsuńDziękujemy, pozdrawiamy i zachecamy do kolejnych odwiedzin:)
Pięknie puchata:) Ze wstydem przyznaję, że jeszcze nigdy nie jadłam babki majonezowej:(
OdpowiedzUsuńKasiu baaardzo zachęcamy do wypróbowania przepisu!!!
UsuńSerdecznie pozdrawiamy i zapraszamy do kolejnych odwiedzin:)
Smakowiecie!
OdpowiedzUsuńczy wyszło by w jednej blaszce o takich wymiarach? chciałabym, żeby było duże i wysokie ;D
OdpowiedzUsuńPewnie by WYSZŁO ciasto z formy... ;)
Usuńto jest przepis na dwie lub jedną większą formę.
Pozdrawiamy!!!
Właśnie piekę-pięknie rośnie i smakowicie pachnie;-) na bank będzie pyszny!!
Usuń