wtorek, 1 maja 2012

Puszysta klasyczna babka majonezowa


To klasyczna babka majonezowa, która w 99% udaje się i wszystkim smakuje. Ja ostatnio poczęstowałam gości serwując ją z świeżymi truskawkami i lodami, a wszystko udekorowałam listkami mięty. Puszystość babki zaskakuje wszystkich, a połączona z delikatnym smakiem truskawek i gałką lodów w Waszym ulubionym smaku sprawi niesamowite reakcje kubków smakowych. Miłych doznań!!!


SKŁADNIKI:

6 jaj
¾ szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki majonezu
2-4 krople zapachu cytrynowego



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wysmarować tłuszczem dwie podłużne foremki do babki (o wymiarach: 32cm x 10cm) i wysypać bułką tartą. Za pomocą miksera ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle intensywnie ubijając. Do masy jajecznej dodać majonez i za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i przesiać je. Dodawać do masy małymi porcjami ciągle mieszając rózgą. Na końcu wlać kilka kropel zapachu cytrynowego. Przełożyć do foremek i piec ok.30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg) – najlepiej do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO!!!

10 komentarzy:

  1. Taka klasyczna, a ja jej jeszcze nie robilam :) Bede musiala nadrobic zaleglosci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcamy Maggie!!!Pozdrawiamy!!!:)

      Usuń
  2. Dziękuję za ten przepis, jest trochę inny niż mój, bo trochę inne proporcje mąki, zamiast budyniu jest mąka ziemniaczana i tylko 4 jajka. Ale ten przepis napewno wypróbuję. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się,że przepis przypadł do gustu:).
      Dziękujemy, pozdrawiamy i zachecamy do kolejnych odwiedzin:)

      Usuń
  3. Pięknie puchata:) Ze wstydem przyznaję, że jeszcze nigdy nie jadłam babki majonezowej:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu baaardzo zachęcamy do wypróbowania przepisu!!!
      Serdecznie pozdrawiamy i zapraszamy do kolejnych odwiedzin:)

      Usuń
  4. czy wyszło by w jednej blaszce o takich wymiarach? chciałabym, żeby było duże i wysokie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie by WYSZŁO ciasto z formy... ;)
      to jest przepis na dwie lub jedną większą formę.
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
    2. Właśnie piekę-pięknie rośnie i smakowicie pachnie;-) na bank będzie pyszny!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...