niedziela, 20 maja 2012

Z rabarbarem w tle




Miałam ochotę na kruche ciasto z rabarbarem, ale za namową córek, które uwielbiają wszelkie budyniowe masy wyszło to, co wyszło… Palce lizać!
Dzieci wiedzą, co dobre!!! :)
Do wykonania tego ciasta będą potrzebne m.in:
herbatniki (2 opakowania na formę o wymiarach: 24x34 cm),
3-4 łyżki gotowej masy kajmakowej,
krokant – posypka orzechowa,
no i rabarbar J



RABARABAR:

6-7 sztuk
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 łyżki balsamico

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki o około 2cm. Posypać cukrami zalać balsamico i odstawić na minimum godzinę.

 CIASTO KRUCHE:

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
3 żółtka

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.



CIASTO ORZECHOWE:

200 g zmielonych orzechów
0,5 szklanki cukru
1 łyżka masła
0,5 szklanki mleka
3 białka

Orzechy zalać gorącym mlekiem. Dodać cukier, masło, wymieszać i przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać (najlepiej rózgą).


MASA BUDYNIOWA:

2 budynie waniliowe
1 litr mleka
3-4 łyżki cukru

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.

MASA ŚMIETANOWA * :

250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu

Zrobić według przepisu na opakowaniu.

WYKONANIE:

Ciasto kruche zetrzeć na tarce lub wylepić nim wysmarowaną tłuszczem formę. Następnie ułożyć odcedzony rabarbar i całość zalać ciastem orzechowym. Piec najlepiej do tzw. suchego patyczka w temp. 160°C (termoobieg). Na wystudzone ciasto wyłożyć ugotowany (gorący) budyń, na którym ułożyć herbatniki. Ciastka posmarować gotową masą kajmakową. Następnie poczekać, aż ciasto ostygnie. Całość można udekorować masą śmietanową i krokantem.


* krokantem można posypać masę toffi pomijając masę śmietanową
Smacznego!!!

12 komentarzy:

  1. Ale piękne! I jakie smakowite zdjęcia! Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ale to musiało być pyszne, tyle smakowitych warstw, plus rabarbar, rewelacja, warto czasem słuchać dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie, dzieci wiedzą , co dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dokłądnie dzieci wiedzą co dobre:) bardzo smakowite ciasto Wam wyszło:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie da się ukryć, że trochę pracy trzeba włożyć w to ciasto, ale efekt jest super!
    Nigdy nie jadła połączenia rabarbaru z orzechami i jestem strasznie ciekawa jak smakuje to ciasto.
    Wygląda bardzo zachęcająco i kusząco :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł :) i na pewno pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrząc na nie stwierdzam, że zdecydowanie wiedzą co dobre :)
    Może być pracochłonne, ale ten efekt...mm!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tapenda
    Dziękujemy za komentarze i zapraszamy do obserwowania naszych mniejszych i większych odkryć kulinarnych :):)
    Pozdrawiamy!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam kilkanaście słoików z rabarbarem, nie omieszkam takiego zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...