Miałam ochotę na kruche
ciasto z rabarbarem, ale za namową córek, które uwielbiają wszelkie budyniowe
masy wyszło to, co wyszło… Palce lizać!
Dzieci wiedzą, co dobre!!! :)
Dzieci wiedzą, co dobre!!! :)
Do wykonania tego
ciasta będą potrzebne m.in:
herbatniki (2
opakowania na formę o wymiarach: 24x34 cm),
3-4 łyżki gotowej masy
kajmakowej,
krokant – posypka orzechowa,
no i rabarbar J
RABARABAR:
6-7 sztuk
1 opakowanie cukru
waniliowego
2 łyżki cukru
2 łyżki balsamico
Rabarbar umyć, obrać i pokroić
na kawałki o około 2cm. Posypać cukrami zalać balsamico i odstawić na minimum
godzinę.
CIASTO KRUCHE:
1,5
szklanki mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
szklanki cukru
0,5 kostki
margaryny
3 żółtka
Z podanych
składników zagnieść ciasto i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
CIASTO ORZECHOWE:
200 g
zmielonych orzechów
0,5
szklanki cukru
1 łyżka
masła
0,5
szklanki mleka
3 białka
Orzechy
zalać gorącym mlekiem. Dodać cukier, masło, wymieszać i przestudzić. Ubić pianę
z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać (najlepiej rózgą).
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie
waniliowe
1 litr
mleka
3-4 łyżki
cukru
Ugotować
budyń według przepisu na opakowaniu.
MASA ŚMIETANOWA * :
250 ml
śmietany 30%
1 łyżka
cukru pudru
1
opakowanie śmietan-fixu
Zrobić
według przepisu na opakowaniu.
WYKONANIE:
Ciasto
kruche zetrzeć na tarce lub wylepić nim wysmarowaną tłuszczem formę. Następnie
ułożyć odcedzony rabarbar i całość zalać ciastem orzechowym. Piec najlepiej do
tzw. suchego patyczka w temp. 160°C (termoobieg). Na wystudzone ciasto wyłożyć ugotowany
(gorący) budyń, na którym ułożyć herbatniki. Ciastka posmarować gotową masą kajmakową.
Następnie poczekać, aż ciasto ostygnie. Całość można udekorować masą śmietanową
i krokantem.
*
krokantem można posypać masę toffi pomijając masę śmietanową
Smacznego!!!
Ale piękne! I jakie smakowite zdjęcia! Cudne!
OdpowiedzUsuńojej, ale to musiało być pyszne, tyle smakowitych warstw, plus rabarbar, rewelacja, warto czasem słuchać dzieci :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, dzieci wiedzą , co dobre;)
OdpowiedzUsuńdokłądnie dzieci wiedzą co dobre:) bardzo smakowite ciasto Wam wyszło:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć, że trochę pracy trzeba włożyć w to ciasto, ale efekt jest super!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadła połączenia rabarbaru z orzechami i jestem strasznie ciekawa jak smakuje to ciasto.
Wygląda bardzo zachęcająco i kusząco :)
Z pozdrowieniami,
Edith
Wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :) i na pewno pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńPatrząc na nie stwierdzam, że zdecydowanie wiedzą co dobre :)
OdpowiedzUsuńMoże być pracochłonne, ale ten efekt...mm!
Coś pysznego:)
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarze i zapraszamy do obserwowania naszych mniejszych i większych odkryć kulinarnych :):)
Pozdrawiamy!!!
Boskie ciacho:)
OdpowiedzUsuńMam kilkanaście słoików z rabarbarem, nie omieszkam takiego zrobić :-)
OdpowiedzUsuń