Ragu` to
najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza, z kolei w XX w. receptura, dla zachowania ciągłości
włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej
w Bolonii.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Jak prosto a pysznie. Dzięki za wiadomość co do ragu, nigdy nie związałabym go z sosem bolonskim, a tu proszę.
OdpowiedzUsuńWspaniały sos, sama przyjemność jedzenia :)
OdpowiedzUsuńDo sosu bolońskiego dodaję sporą ilość przecieru pomidorowego, żeby właśnie zmniejszyć kaloryczność i pochłanianą ilość mięsa. Dobrze jest też dodać wino Marsala i zioła, które ułatwiają trawienie. Wiem, że to odstępstwo od tradycji, ale mi tak smakuje bardziej;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith
Edith i bardzo dobrze, że dodajesz swoje ulubione zioła. Tradycyjna wersja włoska- bolońska, to nie znaczy, że najlepsza :)
UsuńNigdy nie jadam ragu we Włoszech, wolę sięgnąć po jakieś nowości, ale jestem przekonana, że każda prowincja coś tam swojego "tradycyjnego " dorzuca.
Pozdrawiamy Tapenda
Musisz nadrobić. Koniecznie.
UsuńNp w Ravennie.
Się rozmarzyłam
Kurcze, Ravennę mam zawsze po drodze, ale i nie po drodze, to zanczy musiałabym trochę skręcić w bok w drodze do celu, a przeważanie na tych ostatnich kilometrach już jestem wypstrykana ;)
UsuńDziekujemy jednka za informację i pozdrawiamy serdecznie :D
Tapenda
Kiedys wyprobuje te najbardziej tradycyjna z tradycyjnych wersje. I guzik mnie interesuje, ze to bomba kaloryczna. Taka bomba (jedzona z umiarem, oczywiscie) jeszcze nikogo nie zabila ;)
OdpowiedzUsuńMaggie, bardzo zdrowe podejście do jedzenia.
UsuńFantastycznie!
pozdrawiamy Tapenda
w pierwszym zdjęcie się zakochałam ....urocze:) ...a sama potrawa bardzo smakowicie wyglada:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolka, to specjalnie, na pokuszenie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
pyszne!
OdpowiedzUsuńbuziaki
ps obserwuje
Witamy w naszej kuchni :D
UsuńPozdrawiamy Tapenda
Ragù nie oznacza tylko ragù bolognese. To ogolnie pojety sos na bazie miesa. Nie tylko w pomidorach.
OdpowiedzUsuńAnthony, masz rację. Etymologia słowa zdaje się, że pochodzi z języka francuskiego. Mnie chodziło w poście o odniesienie potrawy do jej nazewnictwa, czyli sosu bolońskiego- tak określanego min. w RP do Ragu`- tak określonego we Włoszech ;)
UsuńPozdrawiamy Tapenda
co to za kawałek na górze do odsłuchania? proszę, podajcie nazwę
OdpowiedzUsuńpierwszy kawałek to: muzyka z filmu FORREST GUMP-autorstwa James`a Horner, a potem towarzyszy nam Aaron Zigman i jego muzyka z filmu "The Notebook"
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Świetna, smaczna strawa. Polecam przepis! :) Ja dodałem do smaku troche papryki ostrej, ale to już moje "widzimisie" ;)
OdpowiedzUsuńnajważniejsze, żeby kubki smakowe miały radochę, a jeśli cieszą się z powodu ostrej papryki, to nie ma sensu psuć im zabawy.
UsuńDziękujemy za komentarz.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
oblizuje i wylizuje co się da... ;] Uwielbam Was dziewczyny:)
OdpowiedzUsuńback taste
Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy serdecznie :D
UsuńTapenda