wtorek, 3 lipca 2012

Owocowy wieżowiec


Na zakończenie sezonu chóralnego, tak, tak chóralnego… i rozpoczęcie wakacji wymyśliłam ciasto – OWOCOWY WIEŻOWIEC. Oooo !!!  Tak wyszło… Chórzystom smakowało…więc mogę śmiało polecić J!!!











CIASTO – BISZKOPT:

  • 8 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 płaskie łyżki kakao

Za pomocą miksera ubijamy białka z cukrem i szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany, a następnie dalej miksujemy dodając po jednym żółtku. W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe, sypkie składniki ze sobą i przesiewamy. Wyłączamy mikser. Dodajemy sypkie składniki do masy jajecznej i za pomocą rózgi delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę (o wymiarach  28 x 39 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut (temperatura 150°C termoobieg). Po ostygnięciu przekroić wzdłuż, aby otrzymać dwa biszkopty.




MASA SEROWO-ŚMIETANOWO-OWOCOWA:

·         500g sera waniliowego zmielonego (ja użyłam takiego w wiaderku)

·         400ml śmietany 30%

·         2-3 łyżki cukru pudru

·         3-4 łyżki żelatyny

·         ok.1 szklankę  świeżych jagód

·         ok.1 szklankę świeżych malin

Mikserem ubić śmietanę z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce sera waniliowego. Przygotować żelatynę (według przepisu na opakowaniu) i kiedy przestygnie wlać do masy śmietanowo-serowej. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać owoce, które za pomocą rózgi połączyć z masą.



MASA ŚMIETANOWA Z DODATKAMI:

·         500 ml śmietany 30%
·         1 łyżka cukru pudru
·         2 opakowanie śmietan-fixu
·         tabliczka czekolady (Milka o smaku ciasteczek oreo)
·         100g płatków migdałowych
·         6 cukierków lub 1 baton snickers

Śmietanę przygotować z fixem według przepisu na opakowaniu, a następnie dodać pokrojone cukierki i czekoladę oraz płatki migdałowe. Wszystko wymieszać z masą śmietanową.

MASA ŚMIETANOWA Z NUTELLĄ:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fixy
  • 1 łyżeczkę NUTELLI



Śmietanę ubić z fixem, a następnie dodać nutellę. Według upodobania dodać cukru pudru – jak ktoś lubi słodszą masę.

Potrzebne będą także:

·         duże okrągłe biszkopty (1 PACZKA)

·         ok.150 ml naparu kawy

·         2-3 łyżki likieru Amaretto


WYKONANIE:

Na I spód biszkoptowy wyłożyć gęstniejącą masą serowo-śmietanowo-owocową i przykryć drugim spodem. Delikatnie wszystko przycisnąć. Następnie wyłożyć masę śmietanową z dodatkami, a na jej wierzchu ułożyć zamaczane (baaardzo krótko) w roztworze kawowo-likierowym duże biszkopty. Całość przykryć masą śmietanową ( z nutellą). Na wierzchu zrobić esy-floresy z np.czekolady i położyć połówki malin nadziane jagodami.







SmacznegoJ

21 komentarzy:

  1. Bella, veramente bella.Spero mi inviti per assaggiarla. Franco

    OdpowiedzUsuń
  2. imnponujące ciacho, tyle pysznych warstw, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a, no tak! sezon dobiegł końca. zapomniałam, bo u mnie w chórze mamy jeszcze w sierpniu konkurs i normalnie odbywają sie próby xd

    piękny wieżowiec. pełen owoców, cudownego kremu... ach!
    aż trudno się dziwić, że smakowało ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. No rzeczywiście wierzowiec wyszedł z tego ciacha :)
    Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o mniammmmmm! taki wieżowiec wygląda genialnie, prze pięknie:D az szkoda go zjadać;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pieknie wyglada i napewno wspaniale smakuje :)
    pozdrawiam,
    justyna

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteście okropne!
    Jak możecie takie ciasto ludziom pokazywać tak z rana. Teraz będzie chodziło za mną cały dzień i będę musiała sobie kupić coś słodkiego w zastępstwie na pocieszenie :(
    A obiecałam sobie, że ograniczę słodkości i jak to zrobić? Z Wami się nie da po prostu! :)
    Będę musiała coś dziś naprędce upichcić w domu, bo nie wytrzymam - narobiłyście mi smaku na ciasto z owocami :)

    Serdecznie Was pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  8. Pracochłonne, ale za to jak się pięknie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezła smakowa mieszanka! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi pewnie wyszłyby krzywe wieże ;p Twoje bloczki wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda idealnie. Jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny ten wieżowiec i jakie wyborne smaki, Cudne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale swietny przepis ... tyle kremow i owoce :) zajeb... pipipi :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Dużo pracy jest pewnie z tym ciastem, ale efekt powalający! Bardzo piękne jest w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
  15. siostra, ale zaskakujesz, ciasto rewelka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tapenda
    Wszystkim bardzo dziękujemy za sympatyczne i przemiłe kometarze:):)
    Przepraszamy Edith, ale nie obiecujemy poprawy!!! ;D
    Pozdrawiamy wszystkich słodko, słonecznie i oczywiście zapraszamy na nasz blog:):)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawe ile jeszcze świetnych pomysłów chowa się w Twojej głowie? ;) ciasto rewelacyjne, jest w nim chyba wszystko

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam to ciacho już kilka razy :-) jest pyyychaaaaa!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...