Na zakończenie sezonu
chóralnego, tak, tak chóralnego… i rozpoczęcie wakacji wymyśliłam ciasto – OWOCOWY WIEŻOWIEC.
Oooo !!! Tak wyszło… Chórzystom
smakowało…więc mogę śmiało polecić J!!!
CIASTO – BISZKOPT:
- 8 jaj
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 płaskie łyżki kakao
Za pomocą miksera ubijamy
białka z cukrem i szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany, a
następnie dalej miksujemy dodając po jednym żółtku. W osobnej misce mieszamy
wszystkie pozostałe, sypkie składniki ze sobą i przesiewamy. Wyłączamy mikser.
Dodajemy sypkie składniki do masy jajecznej i za pomocą rózgi delikatnie
mieszamy. Całość wykładamy na blachę (o wymiarach 28 x 39
cm)
wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut
(temperatura 150°C termoobieg). Po ostygnięciu przekroić wzdłuż, aby otrzymać
dwa biszkopty.
MASA SEROWO-ŚMIETANOWO-OWOCOWA:
·
500g sera waniliowego zmielonego (ja użyłam
takiego w wiaderku)
·
400ml śmietany 30%
·
2-3 łyżki cukru pudru
·
3-4 łyżki żelatyny
·
ok.1 szklankę
świeżych jagód
·
ok.1 szklankę świeżych malin
Mikserem ubić śmietanę z cukrem na puszystą masę,
a następnie dodawać po łyżce sera waniliowego. Przygotować żelatynę (według
przepisu na opakowaniu) i kiedy przestygnie wlać do masy śmietanowo-serowej.
Wszystko dokładnie wymieszać i dodać owoce, które za pomocą rózgi połączyć z
masą.
MASA ŚMIETANOWA Z DODATKAMI:
·
500 ml
śmietany 30%
·
1 łyżka cukru
pudru
·
2 opakowanie
śmietan-fixu
·
tabliczka
czekolady (Milka o smaku ciasteczek oreo)
·
100g płatków
migdałowych
·
6 cukierków
lub 1 baton snickers
Śmietanę przygotować z fixem według
przepisu na opakowaniu, a następnie dodać pokrojone cukierki i czekoladę oraz
płatki migdałowe. Wszystko wymieszać z masą śmietanową.
MASA ŚMIETANOWA Z NUTELLĄ:
- 250 ml śmietany 30%
- 1 śmietan-fixy
- 1 łyżeczkę NUTELLI
Śmietanę ubić z
fixem, a następnie dodać nutellę. Według upodobania dodać cukru pudru – jak ktoś
lubi słodszą masę.
Potrzebne będą także:
·
duże okrągłe biszkopty (1 PACZKA)
·
ok.150 ml naparu kawy
·
2-3 łyżki likieru Amaretto
WYKONANIE:
Na I spód biszkoptowy wyłożyć gęstniejącą masą
serowo-śmietanowo-owocową i przykryć drugim spodem. Delikatnie wszystko
przycisnąć. Następnie wyłożyć masę śmietanową z dodatkami, a na jej wierzchu
ułożyć zamaczane (baaardzo krótko) w roztworze kawowo-likierowym duże biszkopty. Całość przykryć
masą śmietanową ( z nutellą). Na wierzchu zrobić esy-floresy z np.czekolady i
położyć połówki malin nadziane jagodami.
SmacznegoJ
Bella, veramente bella.Spero mi inviti per assaggiarla. Franco
OdpowiedzUsuńimnponujące ciacho, tyle pysznych warstw, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńa, no tak! sezon dobiegł końca. zapomniałam, bo u mnie w chórze mamy jeszcze w sierpniu konkurs i normalnie odbywają sie próby xd
OdpowiedzUsuńpiękny wieżowiec. pełen owoców, cudownego kremu... ach!
aż trudno się dziwić, że smakowało ;]
No rzeczywiście wierzowiec wyszedł z tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
o mniammmmmm! taki wieżowiec wygląda genialnie, prze pięknie:D az szkoda go zjadać;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ! :P
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada i napewno wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
justyna
Jesteście okropne!
OdpowiedzUsuńJak możecie takie ciasto ludziom pokazywać tak z rana. Teraz będzie chodziło za mną cały dzień i będę musiała sobie kupić coś słodkiego w zastępstwie na pocieszenie :(
A obiecałam sobie, że ograniczę słodkości i jak to zrobić? Z Wami się nie da po prostu! :)
Będę musiała coś dziś naprędce upichcić w domu, bo nie wytrzymam - narobiłyście mi smaku na ciasto z owocami :)
Serdecznie Was pozdrawiam,
Edith
Pracochłonne, ale za to jak się pięknie prezentuje!
OdpowiedzUsuńNiezła smakowa mieszanka! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMi pewnie wyszłyby krzywe wieże ;p Twoje bloczki wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie. Jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńPiękny ten wieżowiec i jakie wyborne smaki, Cudne ciacho :)
OdpowiedzUsuńale swietny przepis ... tyle kremow i owoce :) zajeb... pipipi :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Fantastyczne!!!!
OdpowiedzUsuńCo za pyszności :}
OdpowiedzUsuńDużo pracy jest pewnie z tym ciastem, ale efekt powalający! Bardzo piękne jest w przekroju.
OdpowiedzUsuńsiostra, ale zaskakujesz, ciasto rewelka:)
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuńWszystkim bardzo dziękujemy za sympatyczne i przemiłe kometarze:):)
Przepraszamy Edith, ale nie obiecujemy poprawy!!! ;D
Pozdrawiamy wszystkich słodko, słonecznie i oczywiście zapraszamy na nasz blog:):)
ciekawe ile jeszcze świetnych pomysłów chowa się w Twojej głowie? ;) ciasto rewelacyjne, jest w nim chyba wszystko
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciacho już kilka razy :-) jest pyyychaaaaa!!!!!
OdpowiedzUsuń