W naszym regionie, czyli w Wielkopolsce ziemniaki,
potocznie zwane pyrkami mają bardzo bogatą tradycję kulinarną. Pyry z Gzikiem,
to chyba najbardziej popularna potrwa. Nawet jeśli wszystkim nie smakuje, to
przynajmniej fajnie się nazywa.
Pyrki aromatyzowane rozmarynem z czarnymi oliwkami, też
fajnie się nazywają i są „najpyszniejsze” na świecie. Mogłabym je jeść
codziennie. Pyrki z gzikiem, jakkolwiek smaczne, nie wpisałabym do mojego codziennego
menu, co drugi dzień, czemu nie ? J
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
oj, to tu widzę też Wielkopolanki! witajcie w gronie zacnych z Pyrlandii!
OdpowiedzUsuńpyreczki z gzikiem mogę jeść bez ustanku! w szczególności przy takiej pogodzie.
piękne te ziemniaczki na Twój sposób, Kasiu,ale..
nie lubię oliwek, więc sama rozumiesz xd dla mnie wystarczy sam tymianek, sól, pieprz, trochę cebuli i czosnku oraz rozmaryn. oliwki wolę pominąć ;]
pozdrawiam,
Karmel-itka!
pyrki z tymiankiem, czemu nie hi hi, ja nawet robię z majerankiem. jak na Wielkopolskie przystało :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Fantastyczna propozycja na pyry. Wielkopolska górą, pozdrawiam z niej :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy również z Pyrlandii :)
UsuńTapenda
Kocham nad życie pieczone ziemniaki z dodatkiem ziół;)
OdpowiedzUsuńMy tez kochamy !
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
fantastycznie upieczone!:)
OdpowiedzUsuńProstota tkwi w detalach i szczegółach, u Was to rozmaryn i oliwki dają tym ziemniaczkom niesamowity smak i zapach. Już sobie wyobrażam jak sama je robię i wyjmuję z piekarnika. Pachną tak, że zapach wypełnia cały dom. Co za cudowna chwila!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Edith
Dokładnie tak Edith !
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pięknie wyglądają, takie rumiane, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu... Rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńfajne proste danie. i do tego rozmaryn bajka.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :) Na połączenie ziemniaków i rozmarynu naprowadził nas dopiero Jamie Oliver w okolicy Bożego Narodzenia (czemu tak późno?!), od tego momentu przyrządzamy je dokładnie tak jak Wy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie,
Mr. & Mrs. S.
No patrz, a u nas pyrki z rozmarynem cały rok i wiele innych odmian. Polecamy się na przyszłość :)
Usuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Uwielbiam tak przygotowane ziemniaki :]
OdpowiedzUsuń