poniedziałek, 9 lipca 2012

Pieczone Ziemniaki z Czarnymi Oliwkami, aromatyzowane Rozmarynem


W naszym regionie, czyli w Wielkopolsce ziemniaki, potocznie zwane pyrkami mają bardzo bogatą tradycję kulinarną. Pyry z Gzikiem, to chyba najbardziej popularna potrwa. Nawet jeśli wszystkim nie smakuje, to przynajmniej fajnie się nazywa.
Pyrki aromatyzowane rozmarynem z czarnymi oliwkami, też fajnie się nazywają i są „najpyszniejsze” na świecie. Mogłabym je jeść codziennie. Pyrki z gzikiem, jakkolwiek smaczne, nie wpisałabym do mojego codziennego menu, co drugi dzień, czemu nie ?  J


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

14 komentarzy:

  1. oj, to tu widzę też Wielkopolanki! witajcie w gronie zacnych z Pyrlandii!
    pyreczki z gzikiem mogę jeść bez ustanku! w szczególności przy takiej pogodzie.

    piękne te ziemniaczki na Twój sposób, Kasiu,ale..
    nie lubię oliwek, więc sama rozumiesz xd dla mnie wystarczy sam tymianek, sól, pieprz, trochę cebuli i czosnku oraz rozmaryn. oliwki wolę pominąć ;]

    pozdrawiam,
    Karmel-itka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyrki z tymiankiem, czemu nie hi hi, ja nawet robię z majerankiem. jak na Wielkopolskie przystało :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  2. Fantastyczna propozycja na pyry. Wielkopolska górą, pozdrawiam z niej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozdrawiamy również z Pyrlandii :)

      Tapenda

      Usuń
  3. Kocham nad życie pieczone ziemniaki z dodatkiem ziół;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My tez kochamy !

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  4. fantastycznie upieczone!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prostota tkwi w detalach i szczegółach, u Was to rozmaryn i oliwki dają tym ziemniaczkom niesamowity smak i zapach. Już sobie wyobrażam jak sama je robię i wyjmuję z piekarnika. Pachną tak, że zapach wypełnia cały dom. Co za cudowna chwila!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Edith !

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  6. Pięknie wyglądają, takie rumiane, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu... Rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne proste danie. i do tego rozmaryn bajka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne danie :) Na połączenie ziemniaków i rozmarynu naprowadził nas dopiero Jamie Oliver w okolicy Bożego Narodzenia (czemu tak późno?!), od tego momentu przyrządzamy je dokładnie tak jak Wy :)
    Pozdrawiamy serdecznie,
    Mr. & Mrs. S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No patrz, a u nas pyrki z rozmarynem cały rok i wiele innych odmian. Polecamy się na przyszłość :)

      pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  9. Uwielbiam tak przygotowane ziemniaki :]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...