wtorek, 27 listopada 2012

...z piernikową nutą


Święta zbliżają się ogromnymi krokami. Pod koniec listopada robię plan na grudzień – zapisuje w kalendarzu co i kiedy np. sprzątam, myję czy gotuję… albo idę do fryzjera ;). Wczoraj postanowiłam ułożyć „ŚWIĄTECZNE MENU’ 2012”. Przejrzałam stosy książek, gazet, czasopism i ulotek z przepisami kulinarnymi… Mimo tradycyjnych dań każdego roku włączam coś nowego. Tym razem będzie to mini torcik serowo-jabłkowy z nutą piernikową.








SPÓD:

200g herbatników korzennych

100g masła

Herbatniki rozkruszyć, a masło rozpuścić. Nieco przestudzony tłuszcz dodać do pokruszonych herbatników, a następnie wymieszać i wyłożyć masą dno tortownicy (użyłam tu okrągłej formy sylikonowej Ø 17cm). Wstawić do lodówki.


MASA JABŁKOWA:

4 średnie jabłka (np. SZARA RENETA)

¾ szklanki gorącej wody

2 łyżki cukru

½ łyżeczki cynamonu

1 budyń śmietankowy

Jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zasypać cukrem i cynamonem. Chwileczkę podsmażyć i całość zalać gorącą wodą. Gotować kilka minut (ok.4), a następnie zalać rozmieszanym w 1 szklance zimnej wody budyniem śmietankowym. Po zgęstnieniu masy jabłkowej, jeszcze gorącą wyłożyć na masę herbatnikową i poczekać aż całość wystygnie.


MASA SEROWO-ŚMIETANOWA:

500g mielonego sera ( ja użyłam mascarpone)

250 ml śmietany 30%

150g cukru pudru

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki żelatyny

 Za pomocą miksera ubić śmietanę z cukrami i cytryną, a następnie dodawać po łyżce sera. Do masy śmietanowo-serowej wlać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę (przygotowaną według przepisu na opakowaniu). Wszystko zmiksować i wyłożyć na wystudzoną masę jabłkową. Wierzch wygładzić. Ciasto włożyć na 4-5 godzin do lodówki.


Przed podaniem udekorować pokruszonymi herbatnikami oraz cienkimi plasterkami jabłka - skropionymi sokiem z cytryny i lekko skarmelizowanymi w miodzie oraz cukrze.

Smacznego ;)


21 komentarzy:

  1. Ela, pozwolę sobie skomentować. Jedna rzecz jet pewna- pójdę do fryca :D

    pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja też pójdę do fryzjera. Ależ Ty poukładana, fiu, fiu...:-) A torcik cudny:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda. I jeszcze jest cudownie przystrojony! Zachwyciłam się. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam tak samo! zawsze z wyprzedzeniem zastanawiam się nad menu - żeby było trochę tradycji, a trochę nowoczesności ;) torcik poezja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne połączenie świątecznych smaków. Torcik cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie :) Uwielbiam smak piernika a tutaj jeszcze jabłuszka !! Pozdrawiam cieplutko !

    OdpowiedzUsuń
  7. Perfekcja pod każdym względem... Wspaniałe połączenie smaków sernika i jabłecznika a do tego jeszcze korzenny smak herbatników.. teraz dopiero czuję, że święta już są bardzo bardzo blisko, co bardzo mnie cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja np. mam już prezenty prawie przygotowane i fryzjera w planach :)). A ten torcik pięknie bedzie się preznetował na swiatecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ładnie. Cudo :).Witam serdecznie . Chciałbym zgłosic ten blog do zabawy LIEBSTER BLOG AWARD. Szczegóły pod adresem :http://italiawgebie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest piękny! Zapisuję do wypróbowania, bo to połączenie wydaje się idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci się udał, Elu!
    Porywam kawałek do wieczornej herbatki :)

    Serdecznie Pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pięknie, a zdjęcie bomba jak dla mnie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały pomysł, napewno wykorzystamy w święta, pięknie ozdobiony,

    OdpowiedzUsuń
  14. Doskonałe ciasto..Dawno nie widziałam tak apetycznego wypieku. Wspaniałe!!1

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystkim dziękujemy za przesympatyczne i miłe komentarze :)
    Pozdrawiamy i oczywiście na nasz blog zapraszamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  16. hmm szkoda, że przez internet nie można przesłać zapachu:) moje kupki smakowe wariują:) piękne i takie świąteczne

    OdpowiedzUsuń
  17. Uroczo wygląda z tymi jabłuszkami na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniałe! i na dodatek z tą warstwą jabłkową! mniam mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny:) idealne połączenie. Ja jeszcze nie myślałam o świętach idę na żywioł.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...