To m.in. powidła,
orzechowe ciasto, pierniczki przełamane delikatnym kremem na bazie serka
mascarpone i kremówki tworzą bardzo ciekawe połączenia i smak … świąteczny. Zapraszamy!
CIASTO I (ZAGNIATANE):
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ kostki KASI
3 żółtka
oraz
1 słoik powideł śliwkowych – do posmarowania
ciasta
Z wszystkich składników zagnieść ciasto
i wyłożyć nim blachę o wymiarach 28 x 39 cm (najlepiej wyłożonej papierem), a następnie
posmarować je powidłami śliwkowymi.
CIASTO II (UCIERANE):
1 kostka KASI
20 dag cukru
20 dag mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)
Żółtka, cukier i margarynę utrzeć, a
następnie dodać mąkę z proszkiem i orzechy. Na sam koniec dodać pianę z białek
i za pomocą rózgi delikatnie wszystko wymieszać.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
CIASTO I (surowe) posmarować powidłami,
a następnie całość zalać CIASTEM II – ucieranym. Piec w temp.180°C (TERMOOBIEG)
przez ok. 30 minut.
Upieczone, wystudzone ciasto posmarować
powidłami. Na powidłach układamy pierniczki (KATARZYNKI) lekko je dociskając. Następnie na warstwę pierniczków wylewamy gorącą masę
budyniową.
MASA BUDYNIOWA:
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
½ kostki margaryny
1 łyżka mąki
cukier waniliowy
1 szklankę mleka + margarynę zagotować,
dodać cukier. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę, cukier wanilii.
Dodać do mleka i ugotować tak jak budyń.
Na gorącej warstwie budyniowej ułożyć krakersy.
Następnie odczekać, aż budyń ostygnie. Ostatnią warstwą jest kremowa na bazie
serka mascarpone.
WARSTWA ŚMIETANOWO-SEROWA:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru pudru
Kremówkę ubić z śmietan-fixem i cukrami,
dodać do serka. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na krakersy. Warstwę
śmietanowo-serową wyrównać i obficie posypać kakao.
Smacznego :)
Już wprawdzie po świetach, ale i tak z wielka chęcia pożarłabym choc kawałeczek:-)
OdpowiedzUsuńDroczilka!!! Prosimy sie częstować i próbować:):)
UsuńPozdrawiamy serdecznie!
Albo dwa kawałeczki! Ciasto na każdą okazję ;-) Pozdrawiam Was serdecznie,
OdpowiedzUsuńdybka
Dybka my też Ciebie gorąco pozdrawiamy i do zaglądania na nasz blog zapraszamy :):)
Usuńwspaniałe ciasto, nie tylko świąteczne. wygląda bardzo obiecująco, z chęcią się skuszę, bo nigdy go nie jadłam.
OdpowiedzUsuńto zaskakujące, ile jeszcze ciast przede mną. do skosztowania.
pozdrawiam!
Karmel-itko zapewniamy, że będzie smakowało:):)
UsuńTe Twoje słodkości też kuszszszą!!!
pozdrawiamy :):)
Boskie ciasto! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamila dziękujemy!!!!
UsuńSerdeczności :):)
już same kilka słów wprowadzenia co to za ciasto pokazuje jak jest doskonałe, poważnie! :)
OdpowiedzUsuńOla dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy :):)
UsuńOprócz pięknych zdjęć, genialnie podany przepis:-) Na Nowy Rok będzie jak znalazł:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenka dziękujemy!!! Mamy nadzieję, że już zdrowa i gotowa jesteś do powitania Nowego Roku!!! Serdeczności Kochana:):)
UsuńOj, chyba warto się wysilić... Wygląda świetnie...
OdpowiedzUsuńMagdo dziękujemy:):)
UsuńRzeczywiście warto! Zachęcamy i pozdrawiamy!!!
Pyszności, żeby mi jeszcze ktoś takie ciacho zrobił.
OdpowiedzUsuńPięknie kobietki wyglądacie w tych czapach od Mikołaja ;)))
Drui... częstuj sie Kochana!!!
UsuńDzięki za komplement ;);)
Pozdrawiamy serdecznie!!!
Już sam opis tego ciasta sprawił, że mam ochotę je zrobić :) A najlepiej jeszcze, gdyby ktoś zrobił i mi podał :) Tak dla odmiany!
OdpowiedzUsuńTaaak taka odmiana byłaby ok ;)
UsuńPozdrówki:):)
Ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!!!
UsuńPozdrawiamy i na nasz blog zapraszamy:):)
A prosimy, prosimy sie częstować:):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!!!
Dopiero rozumiem, co znaczy uzależnienie od słodkiego;) Ślinka cieknie mi na sam widok:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cudne ciacho i piękne zdjęcia :) Czego chcieć więcej na zachętę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Tak wielka ochota a takie kaloryczne :)
OdpowiedzUsuńTrzeba być samobójcą żeby się skusić na przygotowanie jak wielowarstwowego ciasta! Czy warto... ?
OdpowiedzUsuńMarta T , oj warto, warto !!! Dajemy słowo:):)
UsuńSerdeczności !!!