niedziela, 30 grudnia 2012

Świąteczny




To m.in. powidła, orzechowe ciasto, pierniczki przełamane delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i kremówki tworzą bardzo ciekawe połączenia i smak … świąteczny. Zapraszamy!
 
 
 
 
 
 
 
 


CIASTO I (ZAGNIATANE):

 

30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ kostki KASI
3 żółtka
oraz
1 słoik powideł śliwkowych – do posmarowania ciasta


Z wszystkich składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim blachę o wymiarach 28 x 39 cm (najlepiej wyłożonej papierem), a następnie posmarować je powidłami śliwkowymi.

 

CIASTO II (UCIERANE):


1 kostka KASI
20 dag cukru
20 dag mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)

 

Żółtka, cukier i margarynę utrzeć, a następnie dodać mąkę z proszkiem i orzechy. Na sam koniec dodać pianę z białek i za pomocą rózgi delikatnie wszystko wymieszać.

 

PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:

 

CIASTO I (surowe) posmarować powidłami, a następnie całość zalać CIASTEM II – ucieranym. Piec w temp.180°C (TERMOOBIEG) przez ok. 30 minut.

 

Upieczone, wystudzone ciasto posmarować powidłami. Na powidłach układamy pierniczki (KATARZYNKI) lekko je dociskając. Następnie na warstwę pierniczków wylewamy gorącą masę budyniową.

 

MASA BUDYNIOWA:

0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
½ kostki margaryny
1 łyżka mąki
cukier waniliowy


1 szklankę mleka + margarynę zagotować, dodać cukier. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę, cukier wanilii. Dodać do mleka i ugotować tak jak budyń.

 Na gorącej warstwie budyniowej ułożyć krakersy. Następnie odczekać, aż budyń ostygnie. Ostatnią warstwą jest kremowa na bazie serka mascarpone.

 

WARSTWA ŚMIETANOWO-SEROWA:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru pudru

Kremówkę ubić z śmietan-fixem i cukrami, dodać do serka. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na krakersy. Warstwę śmietanowo-serową wyrównać i obficie posypać kakao.
Smacznego :)
 

 

26 komentarzy:

  1. Już wprawdzie po świetach, ale i tak z wielka chęcia pożarłabym choc kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droczilka!!! Prosimy sie częstować i próbować:):)
      Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń
  2. Albo dwa kawałeczki! Ciasto na każdą okazję ;-) Pozdrawiam Was serdecznie,

    dybka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dybka my też Ciebie gorąco pozdrawiamy i do zaglądania na nasz blog zapraszamy :):)

      Usuń
  3. wspaniałe ciasto, nie tylko świąteczne. wygląda bardzo obiecująco, z chęcią się skuszę, bo nigdy go nie jadłam.
    to zaskakujące, ile jeszcze ciast przede mną. do skosztowania.

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko zapewniamy, że będzie smakowało:):)
      Te Twoje słodkości też kuszszszą!!!
      pozdrawiamy :):)

      Usuń
  4. już same kilka słów wprowadzenia co to za ciasto pokazuje jak jest doskonałe, poważnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy :):)

      Usuń
  5. Oprócz pięknych zdjęć, genialnie podany przepis:-) Na Nowy Rok będzie jak znalazł:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka dziękujemy!!! Mamy nadzieję, że już zdrowa i gotowa jesteś do powitania Nowego Roku!!! Serdeczności Kochana:):)

      Usuń
  6. Oj, chyba warto się wysilić... Wygląda świetnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo dziękujemy:):)
      Rzeczywiście warto! Zachęcamy i pozdrawiamy!!!

      Usuń
  7. Pyszności, żeby mi jeszcze ktoś takie ciacho zrobił.
    Pięknie kobietki wyglądacie w tych czapach od Mikołaja ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drui... częstuj sie Kochana!!!
      Dzięki za komplement ;);)
      Pozdrawiamy serdecznie!!!

      Usuń
  8. Już sam opis tego ciasta sprawił, że mam ochotę je zrobić :) A najlepiej jeszcze, gdyby ktoś zrobił i mi podał :) Tak dla odmiany!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy!!!
      Pozdrawiamy i na nasz blog zapraszamy:):)

      Usuń
  10. A prosimy, prosimy sie częstować:):)
    Pozdrawiamy!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dopiero rozumiem, co znaczy uzależnienie od słodkiego;) Ślinka cieknie mi na sam widok:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne ciacho i piękne zdjęcia :) Czego chcieć więcej na zachętę :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Trzeba być samobójcą żeby się skusić na przygotowanie jak wielowarstwowego ciasta! Czy warto... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta T , oj warto, warto !!! Dajemy słowo:):)
      Serdeczności !!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...