czwartek, 27 grudnia 2012

Ravioli



Dziś ravioli z nadzieniem wykonanym na bazie sera ricotta oraz szpinaku. Od dobrych kilku lat, ravioli funkcjonują w naszej rodzinie jako tradycyjne danie bożonarodzeniowe, co prawda nie wyparło maminych uszek z barszczem, ale skutecznie wypracowało sobie zasłużoną pozycję na stole, gdyż kompozycja aromatycznego farszu, maślanej okrasy z domieszką szałwii, na koniec oprószone startym parmezanem, to bardzo udane połączenie- delikatne, rozpływające się w ustach, po prostu niezapomniane. Chce się do tych pierogów ciągle powracać. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ





10 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia.
    przyznam się, że nigdy nie jadłam domowego ravioli. zawsze było to takie z paczki, jak makaron.
    ale widząc, że to całkiem łatwe, sama je przyrządzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że łatwe! Wszystkie pierogi, nawet te najbardziej nieudane są lepsze od sklepowych. Nie wiem, co do nich dają...gips ? twarde takie, że niesamowite !!

      pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  2. O tak z farszem szpinakowym i masełkiem szałwiowym to jet to:-) Kurde, muszę po Świętach trochę mniej jeść, a jak się ogląda takie zdjęcia to wręcz odwrotny jest skutek;-) Pozdrawiam poświątecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My dużej prowadzimy bloga, tym bardziej się odchudzamy hi hi :D


      pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. słyszałam, że to prawdziwa sztuka je zrobić... wyglądają po prostu rewelacyjnie :) miła muzyka w tle :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie przygotowane! Pięknie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. proszę napisać, ile mniej więcej sztuk wychodzi z takiej ilości mąki ? lub ile porcji mniej wiecej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi teraz po tak długim czasie napisać, ile wyszło sztuk tym bardziej, że trzeba by było wziąć pod uwagę też ich wymiar. Sądzę, że nie będzie przesadą, jeśli napiszę 50 szt.

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  6. Uwielbiam kuchnie włoską, u mnie też dziś ravioli, bardzo fajny przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...