sobota, 30 marca 2013

Bitwa o Tron- Mazurek Pralinkowy z Wielkopolski





Słodkość uczestniczy w „Bitwie o Tron” na Mazurki Wielkanocne, którą rozgrywamy z Ewą Andrys

 
Tapenda proponuje:

Mazurek z masą orzechową, z rumem polany pyszną gęstą i błyszczącą czekoladą. Jedyny taki w Wielkopolsce, i bardzo uzależniający :)

Składniki: *
  • 250 g herbatników Petit Beurre
  • 150 g orzechów laskowych
  • 3 jaja
  • chlust rumu
  • 2 paczki andrutów
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • ½ laski wanilii
  • szczypta soli
* forma o wymiarach dna:  28x 23 cm


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

41 komentarzy:

  1. Obłędny w smaku :* i wygląda obłędnie!!!
    Polecam gorąco!!! Miałam okazje spróbować.
    Pozdrawiam :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, dzięki za komentarz!

      Trzeba się wspierać w tej bitwie hi hi hi


      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  2. Fantastyczny! Najlepsze życzenia Świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, dziękujemy za komentarz !!
      Dziś jest szczególnie ważny ;D


      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. Elegancki, pysznie orzechowy z rumową nutką! Miałam okazję delektować się nim przez kilka dni i z każdym upływajacym był coraz lepszy! Pychota! Gratulacje!!!! Wesołych Świąt Dziewczyny!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za komentarz !!! <3

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  4. Poprosimy o kawałeczek! A w zasadzie o dwa, bo w końcu jednym się nie podzielimy, co to to nie. Plus za bardzo gustowne podanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Macie szczęście, bo ostały się ostatnie 2 kawałeczki. Są Wasze :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. Będzie na przyszły rok! Wesołych świat!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota!!! Dziewczyny, dajecie czadu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję i wzajemnie życzę pogodnych świąr.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. straszliwie mi przypadł do gustu Wasz wspaniały mazurek!
    za rok takiego zrobię!

    Wspaniałych świąt, Kochane :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie podany, niezwykle elegancki:-) Również życzę Spokojnych, Wesołych, pełnych nadziei i bardzo smacznych Świąt Wielkiej Nocy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawzajem Marzenka :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  10. Piękny mazurek, wspaniale udekorowany.
    Wesołych Świąt dziewczyny:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Kasiu gratuluję pomysłu na wspaniały i nieskomplikowany przepis :)
    Prosty w wykonaniu ale dający zapewne bogactwo smaku! Podanie fakt - niezwykle eleganckie i zachęcające !
    Przyznam się co zrobiłam ;P Poszłam do spiżarki po orzechy, zagryzłam czekoladą i popiłam czym? ...:D
    Zmykam już gdyż śpimy godzinkę krócej ;)
    Dziękuję za podniesienie rękawicy i za przygotowanie konkursu :) Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnych, kolorowych i przepysznych Świąt Wielkanocnych z jajem koniecznie :)
    Ewa Andrys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rumem oczywiście :D ha ha ha

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  12. Cudo!gdybym tu zajrzała wczoraj, to już by stał u mnie na stole (albo leżał w brzuchu) :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie ucieknie,pewnie tu powisi do końca świata i jeden dzień dłużej, więc będziesz mieć czas Dybka na jego zrobienie

      Pozdrawiamy świątecznie i serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  13. Delektowałam się nim dziś...smakowy orient express;)). Yummy!!
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma jak u cioci :D ha ha ha

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  14. Ja również! Było przeprze-przepyszne...jak zawsze;)))
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo elegancki !!!
    Moje ulubione smaki:) Przepis zapisuję.
    Pozdrawiam dziewczyny!
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziewczyny ja poproszę kawałek!!!
    Wygląda SUPER :)
    Pozdrawiam serdecznie!!
    LILA

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękujemy za odwiedziny i miłe komentarze!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Zespół Tapendy- Ela i Kasia

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmm wygląda cudnie..ale ja jakoś boję się surowych jajek w cieście..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli w jajku siedzi salmonella to pomoże sparzenie go gorącą wodą. Gdyby to nie pomogło, to pozostaje się pomodlić ;)
      A tak serio, mamy nadzieję, że dzisiejsze standardy higieny, eliminują ryzyko zatrucia. Jest mnóstwo smakołyków, które bez surowego jajka nie były by takie dobre, lody, tiramisu i oczywiście ten mazurek :D


      Pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za odwiedziny.

      Tapenda

      Usuń
  19. Mmmmniammm! już kupiłam andruty i herbatniki i jutro zabieram się za produkcję. Mam pytanie, czy można zastąpić orzechy laskowe jakimiś innymi? albo najlepiej migdalami? Mąż jest bardzo uczulony na orzechy laskowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D
      Każdy orzech lub migdał się sprawdzi. Proszę wziąć jeszcze pod uwagę, że jest rum, który daje naprawdę świetny aromat. Ale w przypadku migdałów, bardzo poważnie wzięłybyśmy pod uwagę likier pomarańczowy np. Cointreau.
      Będąc szczerym na taką kompozcyję już jesteśmy od dawna "napalone" . Do tego ta czekolada..... Mniam :)

      Usuń
    2. I to jest świetny pomysł! :-D mam i mielone migdaly i likier pomarańczowy. A rumu nie mam, o, i dlatego właśnie będą migdaly w moim mazurku :-P
      Tylko proprocje jakie? tyle samo migdalow? też chlust (świetny zwrot, btw ;-)) likieru?
      wiem, zanudzam, ale to będzie mój pierwszy mazurek i chciałabym żeby był idealny ;-)

      Usuń
    3. Aby nadzienie się nie " rozjechało" proszę użyć tyle samo migdałów ile my użyłyśmy orzechów laskowych.
      Pisząc o chluście likieru, miałyśmy na myśli " do smaku". Tak na oko w naszym przypadku jest to jakieś 50-70 ml, ale reguły nie ma. Sprawdzamy organoleptycznie, czyli okiem, aby nie było za rzadkie!!! i językiem, aby był aromat.
      Bardzo prosimy o informację, jak wyszło to połączenie ( migdały + likier pomarańczowy+ czekolada) bo naprawdę, tak jak pisałyśmy, to chooooodzi nam to po głowie !
      p.s. nie przynudza Pani, po to tu jesteśmy i łączy nas wspólne hobby :D


      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
    4. proszę tez pamiętać o spinaczach biurowych do umocowania papieru, bo to taki niesforny papier jest, andruty też są nieznośne.
      Odradzamy papier śniadaniowy, ten nasiąknie likierem, a potem przyklei się do mazurka. Katastrofa :)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  20. Po prostu cudowny:) zapisałam;]

    OdpowiedzUsuń
  21. Zanosi się na pychotę, ale ja wciąż mam jakiś opór przed surowymi jajkami..ale chyba teraz już salmonelli nie ma ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że w tym zwariownym świecie, to nawet salmonella nie ma szans ;)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
    2. wygląda na to, że w tym zwariowanym świecie, nawet salmonella nie ma szans ;)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  22. Ok ryzyk fizyk:) robie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, kto nie ryzykuje - ten nie spróbuje. Kiedy będziesz smarować andruty alkoholem/ płynem, rób to prosimy metodycznie- milimetr po milimetrze- jak prawdziwy cukiernik- andruty sie nie podniosą !
      Nie wyjadaj też masy z gara, choć trudno się powstrzymać. Tym sposobem, krok po kroku dojdziesz do sukcesu :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  23. Bardzo dziękuje się zastosuje :) ale , że wyjadac nie bede obiecac nie mogę :)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...