sobota, 30 marca 2013

Bitwa o Tron. Najlepsze Mazurki z Wielkopolski.







Słodkości uczestniczą z Tapendą w „Bitwie o Tron” na Mazurki Wielkanocne !!


Z TEGO PRZEPISU UZYSKUEJMY OKOŁO 7-8 MAZURKÓW WIELKOŚCI STRUSIEGO JAJA :)
SĄ PRACOCHŁONNE ALE TO CZYSTA PRZYJEMNOŚĆ, NICZYM NIEOGRANICZONA WYOBRAŹNIA, ŚWIETNY SPOSÓB NA CZAS TWÓRCZO SPĘDZONY Z BLISKIMI -
UWAGA: WCIĄGA! :D
U MNIE CO ROKU KOMPOZYCJE BARW, SMAKÓW I KOLORÓW SĄ INNE - I CO ROK CZEKAMY WSZYSCY NA TEN CZAS :)
JAK TO MAZURKI, SĄ OBŁĘDNIE SŁODKIE, ALE PRZEŁAMANE KWASKOWATYMI NUTAMI, PACHNĄCE MIGDAŁAMI, KARMELEM I OWOCAMI  I PEŁNE PRZEPYCHU - PRZEPYSZNE I CUDNE!
IDEALNY PODARUNEK WIELKANOCNY DLA KAŻDEGO - UŚMIECH GWARANTOWANY! :) WESOŁYCH ŚWIĄT I SMACZNEGO! :)


Przepisy, wykonane krok po kroku, zostały przeniesione na nową stronę.  Kliknij TUTAJ, aby przejść do całego przepisu.

Pozdrawiam
Ewa Andrys











Składniki:
CIASTO KRUCHE

- 500g mąki
- 250g masła
- 200g cukru
- proszek do pieczenia - pół małej łyżeczki
- cukier waniliowy mały
- cukier migdałowy mały
- 2 jajka
- otarta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, cukrem, cukrami waniliowym i migdałowym  skórką otartą z cytryny.
Dodajemy miękkie masło i siekamy nożem tak, aby powstały małe kawałeczki obsypane mąką.
Wtedy wbijamy jajka i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być twarde i sprężyste ;) Dzielimy na kilka kul ( tyle ile mazurków)  i wkładamy do lodówki na min 1 godzinę dla schłodzenia.
Następnie, po kolei, wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy spody mazurków.
Skrawki ciasta wałkujemy ponownie i wycinamy dekoracje wg fantazji :)
Bierzemy najlepiej płaską blachę ( to ułatwia później zdejmowanie z niej upieczonych mazurków) wykładamy papierem do pieczenia i tak przygotowane spody mazurków pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180stopni ( termoobieg)



Dekorowanie mazurków:

CIASTO MAKARONIKOWE na obrzeże mazurków:

Składniki:
- 300g kompozycji wiórków kokosowych, zmielonych migdałów i płatków owsianych
   zrumienionych na patelni i zmiażdżonych w moździeżu
- 2 lub 3 białka ( dopasować tak aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie)
- 200g cukru
- 50g mąki
- kieliszek likieru amaretto
- otarta skórka z cytryny
- sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i szprycką wykonać dekoracyjne obrzeże mazurków ( na wcześniej przygotowanym cieście kruchym)
uzupełnić dekoracjami z ciasta kruchego, oraz ich podziały, szachownicę lub inne wzory wg pomysłu własnego ;)


 
SŁODKIE KOMPOZYCJE SMAKÓW NA WYPEŁNIENIE MAZURKÓW:
Należy wcześniej zaplanować kompozycję wypełnień i wybrać które pola mazurków zapełniamy jakimi masami. Masy można przygotować dzień wcześniej.


1. BIAŁA CZEKOLADA & MASA POMARANCZOWA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI:

Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady i 4 łyżki mleka /  rozpuszczamy w rondelku i wylewamy na spód     wbranych pól, posypujemy od razu płatkami migdałowymi
- 4 duże pomarańcze
- 200g cukru
- sok z połówki cytryny





Sposób przygotowania:
Pomarańcze myjemy, parzymy i ścieramy z nich skórkę ( cienko, tylko warstwę pomarańczową), z jednego pomarańcza obieramy białą część skóry i kroimy na krążki gr 0,5 cm ( przydadzą się do dekoracji ), resztę owoców filetujemy tak aby pozyskać sam miąższ. Wkładamy do garnka ( krążki na wierzch)  z grubym dnem i zasypujemy cukrem tak aby puściły sok ( można je zasypać cukrem dzień wcześniej ) , po czym gotujemy na słabym ogniu około 1 godziny do odparowania połowy soku i uzyskania szklistości krążków( przynajmniej raz je obracamy w trakcie smażenia)  i gęstego, kleistego, cudownie pomarańczowego syropu :) Krążki wyjmujemy na papier do pieczenia, podziwiamy i zostawiamy :) Pozostałą masę rozdrabniamy mikserem niezbyt drobno i wylewamy na wybrane pola mazurków, wcześniej już zalane białą czekoladą. Znów na wierzch sypiemy płatki migdałowe lub pozostawiamy pod inne dekoracje.





2. MARCEPAN & MUS ŻURAWINOWO-WIŚNIOWY Z CZERWONYM WINEM

Składniki:
- gotowa masa marcepanowa
- 200g mieszanki suszonej żurawiny z wiśnią
- 1/3 szklanki półsłodkiego czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru pudru
- kilka kropli cytryny




Sposób przygotowania:
Gotową masę marcepanową wałkujemy i wypełniamy nią pola mazurków przewidziane na tą kompozycję smaków. Na wierzch przygotowujemy mus  z pozostałych składników:
W garnku z grubym dnem wymieszać wszystkie składniki, podlać dwoma łyżkami wody i próżyć na małym ogniu aż owoce staną się miękkie i szkliste ( delikatnie mieszać, uważać aby nie przypalić).
Następnie mus rozdrabniamy mikserem i wykładamy cienką warstwę grubości ok. 3mm na pola z marcepanem. Dekorujemy płatkami migdałów, wiórkami z marcepana lub według uznania.



 
TUTAJ propozycja Tapendy !!


Smacznego !


16 komentarzy:

  1. Osobiście powiem, że tak cudnych mazurków to ja nie widziałam. Świetne składniki. Idea przełamania słodkości pomarańczową czy wiśniowo- porzeczkową konfiturą- Bomba !!
    W dodatku żadna fuszera, wszystko zrobione hand made.
    Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że należą do czołówki w Wielkopolsce, ale czy są numerem Jeden ? Zobaczymy hi hi
    Konkurs trwa Będziemy bronić naszego mazurka, jak lwice :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Zespół Tapendy

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm dla mnie rewelacja!!!
    Co jeden to piękniejszy, aż żal je zjeść... :P
    Świąteczne pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie i będą ozdobą w każdym koszyczku i na każdym stole! Szkoda, że ja już nie zdążę takich upiec, Jednak dla mnie najpiękniejsze mazurki jaie widziałam!! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Żal skonsumować takie małe dzieła sztuki!
    Chociaz ślinka leci!
    Trzymam kciuki za wygraną!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za uznanie :) i ślicznie poproszę o kolejne głosy i komentarze :)
    Rosnę w dumę, bo konkurencja z najwyższej półki! :)
    Jak nic w przyszłym roku zrobię mazurek pralinkowy - mam wielką chęć go spróbować! Uwielbiam orzechy z czekoladą!
    Pozdrawiam serdecznie zespół Tapendy! :)
    Ewa Andrys

    OdpowiedzUsuń
  7. Bei Colori di torta, e` anche buona?

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne i smakowicie wyglądające Mazurki :) Życzymy smacznego i pozdrawiamy Rodzinka Krzyżewskich ;) Wesołego Alleluja!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem pod wrażeniem ładnych mazurków, na pewno smacznych ;)
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

    Maria

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko piękniejszego robiła moja babcia;) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Istnie smaczne dzieło sztuki!!!
    Pozdrawiam Domi!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm jakie smaczne i piękne!!!
    Pozdrawiam!
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzieła sztuki !!!
    Jednego zabieram ;)
    Pozdrawiam!!!
    Lila

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękujemy, że do nas wpadliście.
    Mamy nadzeję, że przepis p. Ewy Andrys będzie dla Was inspiracją na przyszły rok- dla nas z pewnością !! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Zespół Tapendy
    Ela i Kasia

    OdpowiedzUsuń
  15. wielka sztuka po prostu,żal zjeść!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...