Słodkości uczestniczą z Tapendą w „Bitwie o Tron”
na Mazurki Wielkanocne !!
Z TEGO PRZEPISU UZYSKUEJMY OKOŁO 7-8 MAZURKÓW
WIELKOŚCI STRUSIEGO JAJA :)
SĄ PRACOCHŁONNE ALE TO CZYSTA PRZYJEMNOŚĆ, NICZYM
NIEOGRANICZONA WYOBRAŹNIA, ŚWIETNY SPOSÓB NA CZAS TWÓRCZO SPĘDZONY Z BLISKIMI -
UWAGA: WCIĄGA! :D
U MNIE CO ROKU KOMPOZYCJE BARW, SMAKÓW I KOLORÓW
SĄ INNE - I CO ROK CZEKAMY WSZYSCY NA TEN CZAS :)
JAK TO MAZURKI, SĄ OBŁĘDNIE SŁODKIE, ALE
PRZEŁAMANE KWASKOWATYMI NUTAMI, PACHNĄCE MIGDAŁAMI, KARMELEM I OWOCAMI I PEŁNE PRZEPYCHU - PRZEPYSZNE I CUDNE!
IDEALNY PODARUNEK WIELKANOCNY DLA KAŻDEGO - UŚMIECH GWARANTOWANY! :) WESOŁYCH ŚWIĄT
I SMACZNEGO! :)
Przepisy, wykonane krok po kroku, zostały przeniesione
na nową stronę. Kliknij TUTAJ, aby przejść do całego przepisu.
Pozdrawiam
Ewa Andrys
Składniki:
CIASTO KRUCHE
-
500g mąki
-
250g masła
-
200g cukru
-
proszek do pieczenia - pół małej łyżeczki
-
cukier waniliowy mały
-
cukier migdałowy mały
- 2
jajka
-
otarta skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, cukrem,
cukrami waniliowym i migdałowym skórką
otartą z cytryny.
Dodajemy miękkie masło i siekamy nożem tak, aby
powstały małe kawałeczki obsypane mąką.
Wtedy wbijamy jajka i zagniatamy szybko ciasto.
Powinno być twarde i sprężyste ;) Dzielimy na kilka kul ( tyle ile
mazurków) i wkładamy do lodówki na min 1
godzinę dla schłodzenia.
Następnie, po kolei, wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy spody
mazurków.
Skrawki ciasta wałkujemy ponownie i wycinamy
dekoracje wg fantazji :)
Bierzemy najlepiej płaską blachę ( to ułatwia
później zdejmowanie z niej upieczonych mazurków) wykładamy papierem do
pieczenia i tak przygotowane spody mazurków pieczemy ok. 20 min w temperaturze
180stopni ( termoobieg)
Dekorowanie mazurków:
CIASTO MAKARONIKOWE na obrzeże mazurków:
Składniki:
-
300g kompozycji wiórków kokosowych, zmielonych migdałów i płatków owsianych
zrumienionych na patelni i zmiażdżonych w
moździeżu
- 2
lub 3 białka ( dopasować tak aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie)
-
200g cukru
- 50g
mąki
-
kieliszek likieru amaretto
-
otarta skórka z cytryny
- sok
z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Ze
wszystkich składników zagnieść ciasto i szprycką wykonać dekoracyjne obrzeże
mazurków ( na wcześniej przygotowanym cieście kruchym)
uzupełnić
dekoracjami z ciasta kruchego, oraz ich podziały, szachownicę lub inne wzory wg
pomysłu własnego ;)
SŁODKIE KOMPOZYCJE
SMAKÓW NA WYPEŁNIENIE MAZURKÓW:
Należy wcześniej zaplanować kompozycję wypełnień
i wybrać które pola mazurków zapełniamy jakimi masami. Masy można przygotować
dzień wcześniej.
1. BIAŁA CZEKOLADA & MASA
POMARANCZOWA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI:
Składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady i 4 łyżki mleka
/ rozpuszczamy w rondelku i wylewamy na
spód wbranych pól, posypujemy od razu płatkami migdałowymi
- 4 duże pomarańcze
- 200g cukru
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Pomarańcze myjemy, parzymy i ścieramy z nich
skórkę ( cienko, tylko warstwę pomarańczową), z jednego pomarańcza obieramy
białą część skóry i kroimy na krążki gr 0,5 cm ( przydadzą się do dekoracji ), resztę
owoców filetujemy tak aby pozyskać sam miąższ. Wkładamy do garnka ( krążki na wierzch) z
grubym dnem i zasypujemy cukrem tak aby puściły sok ( można je zasypać
cukrem dzień wcześniej ) , po czym gotujemy na słabym ogniu około 1 godziny do
odparowania połowy soku i uzyskania szklistości krążków( przynajmniej raz je
obracamy w trakcie smażenia) i gęstego,
kleistego, cudownie pomarańczowego syropu :) Krążki wyjmujemy na papier do
pieczenia, podziwiamy i zostawiamy :) Pozostałą masę rozdrabniamy mikserem
niezbyt drobno i wylewamy na wybrane pola mazurków, wcześniej już zalane białą
czekoladą. Znów na wierzch sypiemy płatki migdałowe lub pozostawiamy pod inne
dekoracje.
2. MARCEPAN & MUS ŻURAWINOWO-WIŚNIOWY
Z CZERWONYM WINEM
Składniki:
-
gotowa masa marcepanowa
-
200g mieszanki suszonej żurawiny z wiśnią
- 1/3
szklanki półsłodkiego czerwonego wina
- 2
łyżki miodu
- 4
łyżki cukru pudru
-
kilka kropli cytryny
Sposób przygotowania:
Gotową masę marcepanową wałkujemy i wypełniamy
nią pola mazurków przewidziane na tą kompozycję smaków. Na wierzch
przygotowujemy mus z pozostałych składników:
W garnku z grubym dnem wymieszać wszystkie
składniki, podlać dwoma łyżkami wody i próżyć na małym ogniu aż owoce staną się
miękkie i szkliste ( delikatnie mieszać, uważać aby nie przypalić).
Następnie mus rozdrabniamy mikserem i wykładamy
cienką warstwę grubości ok. 3mm na pola z marcepanem. Dekorujemy płatkami
migdałów, wiórkami z marcepana lub według uznania.
Smacznego !
ale świetne!:D
OdpowiedzUsuńOsobiście powiem, że tak cudnych mazurków to ja nie widziałam. Świetne składniki. Idea przełamania słodkości pomarańczową czy wiśniowo- porzeczkową konfiturą- Bomba !!
OdpowiedzUsuńW dodatku żadna fuszera, wszystko zrobione hand made.
Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że należą do czołówki w Wielkopolsce, ale czy są numerem Jeden ? Zobaczymy hi hi
Konkurs trwa Będziemy bronić naszego mazurka, jak lwice :D
Pozdrawiamy serdecznie
Zespół Tapendy
Mmmmm dla mnie rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńCo jeden to piękniejszy, aż żal je zjeść... :P
Świąteczne pozdrowienia :)
Wygląda znakomicie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i będą ozdobą w każdym koszyczku i na każdym stole! Szkoda, że ja już nie zdążę takich upiec, Jednak dla mnie najpiękniejsze mazurki jaie widziałam!! :D
OdpowiedzUsuńŻal skonsumować takie małe dzieła sztuki!
OdpowiedzUsuńChociaz ślinka leci!
Trzymam kciuki za wygraną!
Dziękuję wszystkim za uznanie :) i ślicznie poproszę o kolejne głosy i komentarze :)
OdpowiedzUsuńRosnę w dumę, bo konkurencja z najwyższej półki! :)
Jak nic w przyszłym roku zrobię mazurek pralinkowy - mam wielką chęć go spróbować! Uwielbiam orzechy z czekoladą!
Pozdrawiam serdecznie zespół Tapendy! :)
Ewa Andrys
Bei Colori di torta, e` anche buona?
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowicie wyglądające Mazurki :) Życzymy smacznego i pozdrawiamy Rodzinka Krzyżewskich ;) Wesołego Alleluja!!!
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem ładnych mazurków, na pewno smacznych ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Maria
Tylko piękniejszego robiła moja babcia;) Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńIstnie smaczne dzieło sztuki!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Domi!!
Mmmmm jakie smaczne i piękne!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Krystyna
Dzieła sztuki !!!
OdpowiedzUsuńJednego zabieram ;)
Pozdrawiam!!!
Lila
Dziękujemy, że do nas wpadliście.
OdpowiedzUsuńMamy nadzeję, że przepis p. Ewy Andrys będzie dla Was inspiracją na przyszły rok- dla nas z pewnością !! :D
Pozdrawiamy serdecznie
Zespół Tapendy
Ela i Kasia
wielka sztuka po prostu,żal zjeść!
OdpowiedzUsuń