niedziela, 12 maja 2013

Soczyste polędwiczki




Soczystość polędwiczek zapewnia jogurtowa marynata oraz "płaszczyk" z plasterków boczku parzonego. Pycha !!!



SKŁADNIKI:

2 x polędwiczki wieprzowe
4 opakowania boczku parzonego w plasterkach
200 ml jogurtu (GRECKI, BAŁKAŃSKI)
2 średnie ząbki czosnku
sól, pieprz - do smaku
* * *
sznurek
folia aluminiowa


MARYNATA:

Jogurt doprawić pieprzem i solą oraz dodać rozgnieciony czosnek.

SPOSÓB WYKONANIA:

Umyte polędwiczki oczyścić i zalać przygotowana marynatą. Najlepiej na ok. 4-5 godzin. Ułożyć na desce (minimalnie na zakład) plasterki boczku, na których położyć polędwiczkę i okryć ją szczelnie, a za pomocą sznurka (*)  zabezpieczyć całość. Tak przygotowane polędwiczki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę (temp. 180 stopni). Po tym czasie trochę odkrywamy ( na ok.10-15 minut), aby się zrumieniły. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami.

(*) - zdecydowanie sznurek lepszy niż wykałaczki.


















Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Ela, dzięki za przepis.
    Wiem teraz jak to zrobić!!!

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wolę sznurek od wykałaczek. Nawet w przypadku małych roladek rybnych czy innych o wiele lepiej się sprawdza niż wykałaczki.
    Ten zrumieniony boczek wygląda niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jogurtowa marynata bardzo mi się podoba.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pakuneczki wyglądają rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polędwiczki godne polecenia :):)
    Dziękujemy za komentarze i
    Pozdrawiamy serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...