piątek, 14 czerwca 2013

Ciasto drewnianą łyżką mieszane


Naaaaaajłatwiejsze ciasto  -  mieszane łyżka drewnianą i z owocami...mmm...
.... z każdym dniem pyszniejsze.
Polecamy !!!!



SKŁADNIKI:


OWOCE SEZONOWE
u nas rabarbar ;) ;)







CIASTO:

2 jaja
¾  szklanki cukru
1 śmietana 18% (szczecinecka mała lub mały jogurt naturalny)
3 łyżki oliwy
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (np. wrocławskiej)

Wszystko wymieszać drewnianą łyżką na jednolita masę i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę  (o wymiarach 24x34 cm).


OWOCE (sezonowe):

5-6 sztuk rabarbaru


KRUSZONKA:

½ kostki KASI
1 opakowanie cukru waniliowego
½ szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
¾ szklanki cukru







kruszonka 



Pieczemy ok.45 minut w temperaturze 160 stopni (TERMOOBIEG)


Smacznego !!!



17 komentarzy:

  1. Ciasto, ciastem, ale zdjęcia przepiękne:-) Pozdrawiam serdecznie:-)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie na zdjęciach! poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj kusicie, kusicie, a ja już w nast.tyg. w bikini wskakuję :D

    Z pozdrowieniami,

    A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Powalacie mnie już nie tylko kuchennie, ale też wizualnie! No i w dodatku proste ciasto, jest duża szansa, że się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dzisiaj zrobiłam takie ciasto w wersji truskawkowej ale z rabarbarem to moje absolutne love :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo sympatyczne to ciacho. Łatwe i szybkie w wykonaniu :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wasze komentarze uskrzydlają nas :D :D
    Dziękujemy i słonecznie pozdrawiamy !!!
    Nooo i zapraszamy!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności lata :) Uwielbiam ciacho z owocami i oczywiście kruszonka też musi być! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis :) Właśnie przetestowany w wersji z czereśniami z ogródka, których w tym roku mamy w nadmiarze i z płatkami migdałowymi zamiast kruszanki ( co by za słodko się nie skomponowało ;)
    Dodałam tylko kilka kropel soku z limonki do ciasta.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    EA

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny przepis, takie gotowanie relaksuje mnie najbardziej:) pięknie się ten rabarbar prezentuje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszło! Okazuje się, że dobry przepis potrafi nawet takie beztalencie kulinarne (jak ja) uratować przed wygłupieniem się w pracy. Moja wersja jest z malinami :-) Zobaczymy czy jutro zasmakuje, ale po wyjęciu z pieca widzę i kosztuję że nie ma zakalca.
    Dzięki!
    Pozdrawiam
    Ania SK. (ankste2@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w każdym drzemie talent...Bardzo nas cieszy, że skorzystałaś z "Tapendowego" przepisu:):)Zapraszamy do dalszych prób i życzymy sukcesów!!! Pozdrawiamy serdecznie:):)
      p.s.
      ...a z tymi malinami...obłęd!!!!:D:D

      Usuń
  12. Ciasto zupełnie nie wyszło. wszystko robiłam jak w przepisie. upadło, śmierdziało i to wszystko. przepis oceniam na 0 !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy może wszystko napisać...no cóż czasem tak jest, że "nie wychodzi"...
      Dziwi nas fakt, że śmierdziało...może ciasto po prostu spaliłeś w piekarniku ;):)

      Usuń
    2. też mnie dziwi ocena dotycząc zapachu, w końcu to klasyczne składniki i klasyczna receptura, winno wyjść i pachneć w całej kuchni. Buu ! ???

      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  13. Mnie wyszło niziutkie :( połowa tego ze zdjęcia, choć w smaku bardzo dobre. Następnym razem wezmę mniejszą blaszkę (teraz piekłam w 24x34)

    OdpowiedzUsuń
  14. Placek pyszny, łatwy w przygotowaniu. Polecam
    Super przepis!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...