Wilgotne i delikatne ciasto o migdałowym zapachu rozpływające się w ustach.
Kto ma ochotę???
ZAPRASZAMY :)
BISZKOPT:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę o wymiarach 28 x 39 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, a następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wyłączyć mikser i dodać przesiane przez sito mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie za pomocą rózgi połączyć i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 150 stopni (TERMOOBIEG) przez ok. 25 minut.
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę o wymiarach 28 x 39 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno, a następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wyłączyć mikser i dodać przesiane przez sito mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie za pomocą rózgi połączyć i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 150 stopni (TERMOOBIEG) przez ok. 25 minut.
MASA MAKOWO-ŚMIETANOWA:
1 puszka masy makowej
0,5 l śmietany 30%
3-4 łyżki żelatyny (przygotować według przepisu na opakowaniu)
1-2 łyżki cukru pudru ( według uznania)
2-3 krople olejku migdałowego
Śmietanę ubić z cukrem na "sztywno", a następnie dodawać po łyżce gotową masę makową. Wszystko zmiksować i dodać przygotowaną, ostudzoną żelatynę i ponownie zmiksować. Gotową masę wylać na zimny biszkopt i wyrównać. Następnie na luźną jeszcze masę makową wyłożyć małe biszkopciki - jeden obok drugiego - płaską częścią do góry.
MASA ŚMIETANOWO-SEROWO-BRZOSKWINIOWA:
2 x 250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
2-3 płaskie łyżki cukru pudru
4 brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę
Kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fixem, a następnie dodać do serka. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodac pokrojone w kostkę brzoskwinie. Ponownie wszystko wymieszać i wyłożyć masę na biszkopciki. Całość wyrównać.
WARSTWA CIASTECZKOWA;
1 opakowanie ciastek typu oreo
Odzielić ciasteczka od siebie. Oreo bez wkładki rozdrobnić np. blenderem, a następnie równo rozsypać na masie ŚMIETANOWO-SEROWO-BRZOSKWINIOWEJ.
"KLEKSIKI"
250 ml kremówki 36%
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Całość ubić na sztywno i za pomocą rękawa cukierniczego zrobić kleksiki, a następnie ozdobić kawałkami brzoskwini.
Smacznego !!!
Ja, ja chcę! Pycha!
OdpowiedzUsuńKamilo dla Ciebie specjalny piękny kawałek :):)
UsuńPozdrawiamy!!
Ja się skuszę,pyszności,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo prosimy się częstować :):)
UsuńSerdeczności!!!
Urocza nazwa. :)))
OdpowiedzUsuń... hihihi :):) tak nam się dobranocka przypomniała ;);)
UsuńPozdrawiamy!!!
bardzo ciekawy przepis! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzieki Klementynka:):)
UsuńSerdeczności!!!
nie wierzę, że znalazłaby się taka osoba, która nie miałby ochoty:)
OdpowiedzUsuńbardzo piękne i z pewnością wspaniałe ciasto!
Antenka dziękujemy za mile słowa i pozdrawiamy serdecznie:):)
UsuńNazwa adekwatna do wyglądu ciasta. Bardzo eleganckie i na pewno smaczne :) Muszę wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńPycha pycha pycha:)
OdpowiedzUsuń