Każdą muszlę z osobna należy oczyścić z zabrudzeń. Najlepiej
do tego celu użyć noża i drucianego zmywaka.
Przy pomocy noża usunąć z muszli wystający wąs. Nie odcinać
go, tylko energicznym pociągnięciem wyrwać.
Wszsytkie muszle dokładnie umyć, te które są uszkodzone
wyrzucić.
Muszlę otwartą, niekoniecznie należy wyrzucić. Jeśli się zamknie, np. po uderzeniu nią w
blat stołu, oznacza, to że znajdująca się w środku małża, jest żywa.
Tak przygotowane małże nadają się do dalszej obróbki.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
warto tu napisać, że czyszczenie musi sie odbywac w bardzo zimnych warunkach, zimna woda etc... inaczej małze zaczną sie otwierać....
OdpowiedzUsuńMasz rację. Jest to oczywista zasada, która dotyczy mycia nie tylko małży, ale również mięsa i ryb.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Fachowa instrukcja :) To najmniej przeze mnie lubiany etap przyrządzania tych stworków.
OdpowiedzUsuńpewnie, to nawet jest relaksujące :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
super :) ostatnio po raz pierwszy je jadłam i teraz mam ochotę sama je przygotować :) więc ta instrukcja na pewno pójdzie w ruch :D
OdpowiedzUsuńPrawidłowa reakcja :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Jakoś jeszcze się za nie nie zabierałam, ale po Waszej instrukcji kto wie...:-) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :-)
OdpowiedzUsuńpodobno najlepiej wrzucić je do miski z zimną wodą i lodem, sama nigdy nie jadłam, może kiedyś się na nie skusze :) Pozdrawiam, KAsia :)
OdpowiedzUsuńMuli mnie na przygotowanie muli. A na zajadanie cieknie ślinka. Jak je przyrządziłyście?
OdpowiedzUsuńKlasycznie :D
Usuńhttp://tapenda.blogspot.com/2012/08/mule-klasycznie-2-dania.html
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
:))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękujemy,że do nas wpadliście
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękuję bardzo, nie byłem pewny czy robię to dobrze, a znajdowałem różne informacje na zagranicznych stronach www.
OdpowiedzUsuńMule jak dotąd jadałem wyłącznie w restauracjach, ale zawsze marzyłem by nauczyć się przyrządzać je samodzielnie i zaskoczyć gości.