Rukola najczęściej używana jest jako składnik sałatki Mało kto używa rukoli jako składnika do przyrządzenia sosu do makaronu. Czego się spodziewać ?- trudno to wyjaśnić. To tak jak próba opisania, jaki odcień ma czerwień logo coca- coli. Po prostu należy spróbować.
Zazwyczaj przyrządzamy ten sos z tagliatelle, bo to nasz
ulubiony rodzaj pasty, ale tym razem dla odmiany, z rukolą zastosowany został
makaron typu „maccheroncini”
Sos, dla uzyskania pożądanej lekkości, został wykonany na
bazie świeżych pomidorków koktajlowych. Jest to o tyle ważne, ponieważ naszą
intencją było wydobycie walorów rukoli i podkreślenie jej smaku.
Polecamy całość oprószyć serem typu parmezan lub pecorino. Pyszne !
Składniki:
- garść pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść rukoli
- 6-10 łyżek oliwy EV
- 150 ml czerwonego wina- opcjonalnie
- woda wg potrzeb
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Prosto i pysznie! Lubię to!
OdpowiedzUsuńPiękna i kolorowa kompozycja :) z moją ulubioną rukolą !!
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!
Ela
kocham wszelkie makarony, ten również z całą pewnością pokochałabym ogromną miłością:) cudny! do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńOch jak soczyście wygląda, uwielbiam takie połączenia:-)
OdpowiedzUsuńRukola na ciepło! Pycha! Składniki wszystkie mam, więc do kuchni lecę na miotle :-)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Ja często z rukoli robię pesto do makaronu, ale ta wersja również mi pasuje. Spróbuję!;-) Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńJa używam często, bardzo pysznie wypada przy makaronie. Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu mi było trzeba:) Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Absolutnie cudowny:) na pewno upichcę podobny.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt Dziewczyny jakbyśmy się już nie przeczytały:)
Zabawnym zbiegiem okoliczności wszyscy domownicy w jednym dniu zakupili po paczce rukoli. Mam tyle tego zielska, że zachodzę w głowę, jak je szybko i sprytnie zagospodarować.
OdpowiedzUsuńPorywam przepis i lecę do garów!
no tak, bo ile razy dziennie można jeść sałatkę :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie