środa, 17 lipca 2013

Ciasto kruche z malinami


Klasyka, która jak tapendowa Kasia twierdzi "na blogu powinna być". Ciasto rewelacyjne, piana nie opada i jeszcze maliny ;). Wielokrotnie wypróbowane i uwielbiane przez gości i domowników.

Zapraszamy!!!



KRUCHE CIASTO:
Składniki:
·         5 szklanek mąki pszennej
·         500 g masła lub margaryny, zimnego
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
·         6 łyżek cukru pudru
·         10 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Najlepiej na całą noc włożyć do zamrażalnika.
Blachę o wymiarach 28 x 39 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%). Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

BUDYNIOWA PIANKA:
Składniki:
·         10 białek
·         szczypta soli
·         2 szklanki drobnego cukru do wypieków
·         1(duże) opakowanie cukru wanilinowego
·        4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (4 x 40 g)
·         1 szklanka oleju słonecznikowego


WKŁADKA OWOCOWA:
·         500 g malin (mrożone, nie rozmrażać ich wcześniej)
·         cukier puder do oprószenia

SPOSÓB WYKONANIA:
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny, lekko wpychając je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.


















Smacznego !





12 komentarzy:

  1. To moje ulubione ciasto. Moja mama często je robi:) a z malinami, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne,najlepsze z tartego ciasta ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście !!Klasyka to podstawa ;)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyka, najlepsza klasyka:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione ciasto - kruche i moje ulubione owoce - maliny. Pyszny wypiek Dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda obłędnie smacznie :) Muszę w końcu takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za komentarze i przesyłamy słoneczne pozdrowienia :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto fajne dziewczyny, zapomniałyście dodać jednak, że źródłem tego Waszego ciacha są Moje wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MałgosiaZ A wyobraź sobie, że nie z Mw mamy przepis. Zresztą na wielu blogach widziałyśmy ten przepis, ale nigdzie nie zauważyłyśmy adnotacji, że autorem (źródłem) są Moje wypieki :)....a p. Dorota ten przepis dostała od Hanki ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  9. pewnie, że klasyka powinna BYĆ ! i zdania nie zmienię :D
    Z siostrą, takie ciacho ( kruszon), już 30 lat kleiłyśmy. Moda ciągle wraca !
    W tamtych czasach w modzie były wiśnie z letniego ogrodu. Pycha <3

    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis mojej Babci:-)40 lat temu zajadałam się nim jako dziecko :-)Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...