Trudno o coś bardziej prostszego
i klasycznego niż risotto alla milanese. Żółte risotto milanese to tradycyjny
przepis z rejonu Lombardii.
Legenda głosi, że pierwszy
raz risotto milanese przyrządzono 8 września 1574 z okazji ślubu córki mistrza witraży Valerio
Flandrii. Rzekomo, przyjaciele Pana Młodego, dla żartu,
przygotowali kolorowy ryż, dlatego, że właśnie był on ulubionym składnikiem dań Pana Młodego. Jak nie trudno się domyśleć, Pan
Młody nie pozostawił na talerzu nawet ziarenka ulubionego ryżu.
W książce
kucharskiej pt. „ Nowoczsny Kucharz” wydanej w 1809, autor nieznany z nazwiska,
podaje pierwszy raz przepis na "żółty ryż z patelni”, przygotowywany na bazie
masła z cebulą, z dodatkiem szpiku wołowego oraz gorącego wywaru z szfranem. Z
kolei w 1929 mediolański kucharz Felice Luraschi roku opublikował przepis, w
którym zaleca dodać do Risotta alla Milanese szczyptę gałki muszkatołowej oraz
tarty parmezan.
Szczerze polecamy tę skromną klasykę, która zchwyca smakiem.
Składniki:
100 g ryżu Arbrorio *
2 łyżki masła
mała cebula
3 łyżki startego parmezanu
½ szklanki białego wina
Szczypta szfranu
Ok. ½ l gorącego wywaru wołowego
* orientacyjna ilośc na 2 osoby
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
zaledwie trzy razy w życiu robiłam risotto. i pierwszym z nich było właśnie to na sposób mediolański. jest naprawdę smaczne, jeśli je się odpowiednio przyrządzi i nie przesadzi z szafranem :]
OdpowiedzUsuńz szafranem, jak ze wszystkim, nie ma co przesadzać ;)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
super przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha, co za kolor!
OdpowiedzUsuńszafran kochana, szafran.... :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pyszne! Po prostu pyszne :)
OdpowiedzUsuńSzafran - piekielnie droga przyprawa, której najmniejsza ilość dodaje "to coś" do potrawy :) Super!
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Moje ulubione. :)
OdpowiedzUsuń