sobota, 3 sierpnia 2013

Risotto na sposób mediolański ( Risotto alla Milanese)





Trudno o coś bardziej prostszego i klasycznego niż risotto alla milanese. Żółte risotto milanese to tradycyjny przepis z rejonu Lombardii.

Legenda głosi, że pierwszy raz risotto milanese przyrządzono 8 września 1574 z okazji ślubu córki mistrza witraży Valerio Flandrii. Rzekomo, przyjaciele Pana Młodego, dla żartu, przygotowali kolorowy ryż, dlatego, że właśnie był on ulubionym składnikiem dań Pana Młodego. Jak nie trudno się domyśleć, Pan Młody nie pozostawił na talerzu nawet ziarenka ulubionego ryżu.
 

W książce kucharskiej pt. „ Nowoczsny Kucharz” wydanej w 1809, autor nieznany z nazwiska, podaje pierwszy raz przepis na "żółty ryż z patelni”, przygotowywany na bazie masła z cebulą, z dodatkiem szpiku wołowego oraz gorącego wywaru z szfranem. Z kolei w 1929 mediolański kucharz Felice Luraschi roku opublikował przepis, w którym zaleca dodać do Risotta alla Milanese szczyptę gałki muszkatołowej oraz tarty parmezan.


Szczerze polecamy tę skromną klasykę, która zchwyca smakiem.


Składniki:



100 g ryżu Arbrorio *

2 łyżki masła

mała cebula

3 łyżki startego parmezanu

½ szklanki białego wina

Szczypta szfranu

Ok. ½ l gorącego wywaru wołowego

 * orientacyjna ilośc na 2 osoby


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

8 komentarzy:

  1. zaledwie trzy razy w życiu robiłam risotto. i pierwszym z nich było właśnie to na sposób mediolański. jest naprawdę smaczne, jeśli je się odpowiednio przyrządzi i nie przesadzi z szafranem :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z szafranem, jak ze wszystkim, nie ma co przesadzać ;)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. szafran kochana, szafran.... :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. Szafran - piekielnie droga przyprawa, której najmniejsza ilość dodaje "to coś" do potrawy :) Super!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...