Kiedy w naszym domu pada hasło Gnocchi, oczy domowników lśnią jakby innym światłem. Powody są dwa, po pierwsze, gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek, są naprawdę fantastyczne i u nas wykonywane są ręcznie, oraz fakt, że zawsze towarzyszy im pyszny sosik.
Dlaczego gnocchi są jedyne w swoim rodzaju, odpowiemy tak: bo są miekkie, i malutkie. Wykonuje się je z ciepłych jeszcze ziemniaków, ugotowanych w mundurkach, tylko z niezbędą ilością mąki, którą można sprowadzić do proporcji ok. 1:5 oraz jaj ( ilość jaj uzależniona jest od ilości ciasta).
Przedstawiamy przepis klasyczny, odmiany przepisu to gnocchi, z dodatkiem min. szpinaku, suszonych pomidorów i dyni.
Przedstawiamy przepis klasyczny, odmiany przepisu to gnocchi, z dodatkiem min. szpinaku, suszonych pomidorów i dyni.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200-250 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
zazdroszczę takich kluseczek:) sama bym zjadła!
OdpowiedzUsuńich zrobienie, to przysłowiowa " bułka z masłem" , jw.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
o pięknie dziękuję za instrukcję i przepis :D uwielbiam i teraz na pewno wypróbuję w domu :)
OdpowiedzUsuńBardzo nas cieszy, że mogłyśmy zainspirować.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo lubię gnocchi, ale zawsze je rozwalam robiąc rowki ;) Zdecydowanie brak mi zdolności manualnych ;)
OdpowiedzUsuńtak, jak pisałyśmy w poście, rowki, to pracochłonne zajęcie, dlatego najlepiej z niech zrezygnować, lub wybrać opisywany również kompromis :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Faktycznie kropka w kropkę jak nasze szagówki - więc już je lubię:) Uwielbiam do Was zaglądać dziewczyny, ale mam małą prośbę: sos, nie "sosik". Sos to sama kwintesencja smaku, już się czuje na języku te smaki, a sosik mi się kojarzy z przedszkolem i nie czarujmy się mało wyszukanymi smakami:) Ale może się czepiam, więc zabieram dupcię w troczki i zmykam w podskoczkach :)
OdpowiedzUsuńNo Zmija- cepias sie, ale capianie z humorem lubimy, więc mozes sie cepiać dalej ;)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
a jak długo je gotować?
OdpowiedzUsuńGnocchi gotuje się identycznie jak kopytka/ kluski leniwe/ szgówki czy pierogi, czyli wrzuca sie je do osolonego wrzątku i gotuje do momentu kiedy wypłyną.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda