Pieczone ziemniaki, to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu lub kolacji. Nie ma cienia przesady w stwierdzeniu, w naszej opinii, że pieczone ziemniaki fantastycznie komponują się ze wszystkimi potrawami. Co więcej, pieczone ziemniaki, stanowią pyszną bazę dla zup. W naszym przypadku, zrobienie np. aromatycznej, z nutą rozmarynu zupy kalafiorowej, do której dodajemy zmiksowane tak lub podobie przyrządzone ziemniaki, graniczy z cudem i udaje się 1 raz na 10 przypadków. Po prostu, ile byśmy ziemniaków nie upiekły tyle zostaje natychmist skonsumowane.
Ten przepis od pozostałych dotychczas publikowanych przez nas przepisów na pieczone ziemniaki wyróżnia dodatek bułki tartej, mały szczegół, ale robi wielką różnicę. Bułka tarta, w której ostatecznie zostaną obtoczone ziemniaki, w trakcie pieczenia staje się złocista, chrupka i nasycona aromatami przypraw. Lubimy takie przyjemności.
Składniki *:
- 1 kg ziemniaków
- kilka ząbków czosnku
- 1-2 gałązki rozmarynu świeżego lub mrożonego
- oliwa EV- wg potrzeb
- sól i pieprz do smaku
- tarta bułka
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
bardzo mi się podoba dodatek bułki tartej do ziemniaczków:) muszę wypróbować, bo u nas też są często serwowane:)
OdpowiedzUsuńAntenka, mąż będzie zachwycony :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
iiiiiiiiiiiiiiiiiii ten zapach!!! Zawsze mam problem, które zrobić te z bułką tartą, czy tez te z sokiem z świeżych pomarańczy....mmmmm!!!! ;)
OdpowiedzUsuńsądzę, że bułeczka, może iść z każdą odmianą ziemniaków z piekarnika.
UsuńAAAAten zapach :D
Pozdrawiam
Kasia
Nie dziwię się, że wszystko zostaje skonsumowane:-) U mnie podobnie zresztą choć ja nie z Wielkopolski, ale pyry uwielbiamy:-)
OdpowiedzUsuńNiby proste, ale smaczne:)
OdpowiedzUsuńPyszne sa takie ziemniaczki :) Ja czasem dodaję semoliny zamiast bułki tartej. Ale do pieczenia użyłabym oliwy rafinowanej - extra vergine nie powinna być poddawana obróbce cieplnej :)
OdpowiedzUsuńzgadzamy, się z tobą, aby dobrać tłuszcz tak, aby był adekwatny do przygotowanej potrawy.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękujemy, że do nas wpadliście :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ty jestes nieznaj
OdpowiedzUsuń\
hi hi fajny przeopis
OdpowiedzUsuń