Dzień dobry...
"poprosimy jedną dynię, która nie jest słodka, ma smak orzechowy, a NIE melonowy i dodatkowo, dynia, musi mieć jeszcze zwartą konsystencję, w znaczeniu dużo mięsa- mało wody "
Po tak skonstruowanym zapytaniu, pani Sprzedawczyni powinna nas wysłać z powrotem na planetę, z której właśnie do niej przyleciałyśmy, ale tak się nie stało; powiedziała tylko: zaraz paniom doradzę- yupi :)
Bardzo miła niespodzanka, i dowodzi jednego, że warto wybrać się na ryneczek, na którym jest żywy sprzedawca, zamiast kupować anonimową dynię w supermarkecie. Stałyśmy się właścicielkami dyni odmiany butternut.
Składniki:*
- 115 g mąki pszennej
- 250 g puree z dyni
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 4-5 łyżek mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej **
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- starta skórka z cytryny ( opcja)
** składniki przyprawy korzennej:
- mielony imbir- 1 łyżeczka
- mielony kardamon- 1 łyżeczka
- mielona gałka muszkatałowa- 1/2 łyżeczki
- mielony cynamon- 3 łyżeczki
- mielone goździki- 1/2 łyżeczki
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Fantastyczne ciacho, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńCudo, cudo. Jesienne popołudnia z takim ciastem od razu stają się przyjemniejsze :)
OdpowiedzUsuńidealne, jesienne ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) Takie browniowate - dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńJak fajnie dyniowo u Was, lecę do następnego, ten przepis już odhaczyłam do zrobienia;-)
OdpowiedzUsuń;) fajny pomysł ze zmielonymi orzechami i cytryną, muszę spróbować. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń