Ciastka według tego przepisu są miękkie,
bardzo aromatyczne i leciutkie. Sama dynia może nie jest bardzo wyczuwalna w
smaku, ale to właśnie ona zapewnia, że ciasteczka są wilgotne i miękkie.
Polecamy te pyszne ciasteczka zwłaszcza do jesiennych herbatek :):)
SKŁADNIKI:
* 4 szklanki mąki
* 1 szklanka puree z dyni
* 200 g miękkiego masła
* 1 jajko
* 1,5 szklanki cukru
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka przyprawy do piernika
* 0,5 łyżeczki kurkumy
* 0,5 łyżeczki kurkumy
* 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
*100 g posiekanej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie suche składniki łączymy w misce.
Pamiętajcie o gałce muszkatołowej...
następnie dodajemy pokrojoną w kawałki czekoladę
Teraz kolej na dynię, masło i jajko.
Zagniatamy elastyczne ciasto do chwili utworzenia
jednolitej kuli.
Jeżeli ciasto nadal się klei do rąk, to należy dodać jeszcze mąki
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. dwie godziny do lodówki.
Z ciasta formujemy kulki większe od orzecha
włoskiego i układamy w kilku centymetrowej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciastka pieczemy ok 12-15 min. Pozostawiamy na blasze ok 10
min, a następnie zdejmujemy
i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !!!
takie dyniowe Tapendowe pieguski.
OdpowiedzUsuńŁatwizna, nawet ja dałabym radę ! :D
Pozdrawiam
Kasia
Pyszne, mięciutkie, z czekoladą... Mniam :)
OdpowiedzUsuńA rogale gdzie?;-) Ciasteczka wyglądają właśnie na takie mięciutkie, podkradam jedno na jutrzejsze śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenka, nie mamy jeszcze certyfikatu na "MORCIŃSKIE ROGALE"...ale wszystko przed nami ;);)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie !!!!