Spaghetti z Tuńczykiem to klasyka włoskiej kuchni, jednak tylko jeśli traktuje się o połączeniu składników, czyli o spaghetti oraz tuńczyku. Odnosząc się do szczegółów, to należy podkreślić, że danie ma tyle wariantów ile kucharzy, którzy je przygotowują.
Mogę napisać o tym co najbardziej lubię, i tym samym co polecam. Przede wszystkim zawsze używam tuńczyka z puszki, może to być tuńczyk w oleju lub w sosie własnym. Wybieram tych producentów, którzy do puszek wkładają duże kawałki tuńczyka, a nie " wiórki" tuńczyka . Przygotowując sos w wersji "na czerwono" , najchętniej używam świeżych pomidorów. Trudno opisać smak, więc najlepiej, w ramach testów, przygotować sos ze świeżych pomidorów oraz pomidorów z puszki, a następnie dokonać porównania.
Tuńczyka zawsze dodaję na samym końcu przygotowywania sosu, ponieważ lubię czuć jego smak, z tego samego powodu, staram się kawałków tuńczyka nie rozdrabniać. Z kolei na początku gotowania bardzo często " podkręcam" sos anchois, ten zabieg dodatkwo uwydatnia morski charakter dania.
Dodatki: z tuńczykiem najbardziej, dla mnie, komponują się kapary, czarne oliwki oraz natka pietruszki.
składniki *:
- puszka tuńczyka - 50 lub 100 g
- spaghetti- 120- 150 g
- pomidorki koktajlowe- kilka sztuk ( dojrzałych)
- ząbki czosnku- 2-3 sztuki
- kilka łyżek oliwy EV
- kapary- 1 czubata łyżeczka
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- anchois w oleju lub z soli- 2-3 fileciki ( opcja)
- posiekana natka pietruszki- 1 łyżeczka
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
jak dla mnie strzał w 10!:) od razu dostaję ślinotoku, tylko nie mogę przekonać męża do takiego makaronu z tuńczykiem:/ zapisuję ten przepis, może tym razem, Pan będzie na TAK:D:D:S
OdpowiedzUsuńBędzie smakować, 100 %
UsuńPrzepis udoskonalany przez 20 lat, czyli ideał, całkiem poważnie mówiąc.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ulubione! Pysznie podane!
OdpowiedzUsuńTo musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńjuż nie mogę doczekać się piątku ;)...zrobię te pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Pamiętaj Rio Mare !
UsuńPozdrawiam
kasia
Piatt
OdpowiedzUsuńPiatto semplice ma molto saporito.un caro saluto a te.
OdpowiedzUsuńGrazie Mariabianca ! :D
UsuńSaluti
Tapenda
Dziękujemy, że mieliście czas, aby do nas wpaść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo dobry przepis, ja też robię z czosnkiem, wolę zamiast podsmażanej cebulki, czosnek daje wspaniały aromat i pasuje do ryb, lubię też dodać orzechy włoskie :)
OdpowiedzUsuńZacne danie! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę Bardzo ! Smacznego :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda