sobota, 2 listopada 2013

Ciasto cytrynowe




Lekkie, z nutą cytrynową, pyszne ciasto, które warto zrobić.
Polecamy!





 SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

6 jajek
150 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli 


dodajemy po łyżce cukier i miksujemy


aż do uzyskania sztywnej piany 


następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując


otrzymujemy piękną masę


do której dodajemy przesiane mąki i proszek


całość delikatnie, za pomocą rózgi mieszamy


tak uzyskaną masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia
 blachę (o wymiarach 28 x 39 cm)
 

Biszkopt piekłyśmy przez ok 25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg).


KREM CYTRYNOWY:

125 ml soku z cytryny
1 szklanka wody
220 g cukru
2 budynie śmietankowe
oraz
100 g masła
100 ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan fixu
1 łyżka cukru pudru


wyciskamy z cytryn sok


a następnie na soku, wodzie z cukrem gotujemy budyń


Tak uzyskany budyń - studzimy


Ostudzony budyń ucieramy z masłem na puszystą masę


do masy dodajemy ubitą z cukrem pudrem i śmietan fixem śmietanę


Tak powstały krem budyniowy wykładamy na biszkopt



a na nim układamy ciastka (herbatniki PETITKI) jeden obok drugiego


następnie przygotowujemy masę serową z galaretką ( 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wodzie).  Do zmiksowanego sera ( typu homogenizowany 500 g) z cukrem pudrem
 (3 łyżki) dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na herbatniki. 



Na masie serowo-galaretkowej rozłożyć następną warstwę herbatników.
Całość przykryć masą śmietankową ( 250 ml śmietany 30% + śmietan fix + 2 łyżki cukru pudru)


A teraz dekoracja:
mlekiem zagęszczonym z tubki robimy "kleksiki"


następnie za pomocą wykałaczki robimy "essy-floressy"





Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego ubitą na sztywno kremówką (36%) 
robimy dalszą dekoracje.






 Smacznego !



17 komentarzy:

  1. Kocham cytrynowe ciasta a to wyglada wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż kubki smakowe dają się we znaki! :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto boskie!! Chyba Wam zaraz podkradnę jeden kawałek :) I przepiękna dekoracja :) Zresztą całe ciasto prezentuje się nawet lepiej niż w najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie jak z cukierni

    OdpowiedzUsuń
  5. Ajjajaj:) ale magiczne ciacho u Was:) pięknie musi pachnieć smaku nie wspomnę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dekoracja powaliła mnie na kolana!!!bajka!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda imponująco i bardzo elegancko :) W dodatku tak lekko i delikatnie... Marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście ciacho wyszło eleganckie ;);)
    Dziękujemy za przesympatyczne komentarze!
    Pozdrawiamy i zapraszamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem zauroczona tym ciastem, właśnie zaczynam pracę nad nim, o efektach napiszę póżniej

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam, mim gosciom bardzo smakowało, dla mnie troche pracochłonne i ciezkie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam, mim gosciom bardzo smakowało, dla mnie troche pracochłonne i ciezkie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto godne uwagi i na pewno je zrobię. Mam tylko jedną uwagę : kiedy w przepisie jest budyń,
    to nie wiem czy z cukrem, czy bez cukru. Ten sam problem mam zawsze z kostką masła. Dawniej
    to było oczywiste, że kostka ważyła 250 dag, teraz każda ma inną wagę. Przepraszam, że się czepiam, ale nie chcę zepsuć ciasta. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 220 g cukru (patrz przepis) zupełnie wystarczy, dlatego wybrałyśmy sam budyń (bez cukru), a masła potrzebujemy 100 g (patrz przepis).Pozdrawiamy!!! :) :)

      Usuń
  13. Robiłam, pyszne, nie za słodkie, idealne.. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...