Kurczak pieczony w piekarniku, to kolejna nasza propozycja na kawałek soczystego mięsa z cienką jak pergamin i chrupiącą skórką. Wbrew pozorom, przygotowanie dania nie wymaga szczególnych zabiegów; praktycznie wszystko wykona piekarnik.
Niniejsza propozycja na pieczonego kurczaka jest nawiązaniem do grillowanych kurczaków z lat 80-tych ubiegłego stulecia. Zamiast majeranku, w owym czasie najbardziej popularnej przyprawy ( do dziś doceniany), został użyty bukiet rozmarynu i szałwii z dodatkiem czosnku- proste, boskie, i można powiedzieć tradycyjne danie ;)
W procesie pieczenia, do naczynia, w którym pieczony jest kurczak, została dodana woda. Dzięki takiemu zabiegowi, powietrze w piekarniku jest wilgotne, co chroni mięso przed jego wysuszeniem i przypaleniem.
Czas pieczenia, to ok. 50 minut na kilogram kurczaka.
Składniki:
- kurczak- 1 sztuka
- czosnek- 2/3 ząbki
- rozmaryn, świeży lub mrożony- 2/3 gałązki
- szałwia, świeża lub mrożona- ok. 7 listków
- czarny mielony pieprz- duża szczypta
- sól- ok. 1 łyżeczka
- słodka mielona papryka- ok. pół łyżeczki
- pieprz cayenne- do smaku
- oliwa EV- ok. 3 łyżki
- masło- 1 łyżeczka
- sznurek
- woda- 1/2 szklanki
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
o jaką mi ochotę narobiłyście tymi zdjęciami :) aż mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńpięknie upieczone mięsko:) a ten patent z masełkiem pod cycuszkiem muszę wypróbować:D
OdpowiedzUsuńAntenka, patent stary jak świat, tylko go przypominamy.
UsuńCycki są wyśmienite z tym masłem :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ależ mam smaka na Waszego kurczaka:-), jest idealny pod każdym względem, mniam!
OdpowiedzUsuńFajne polaczenie ziol! Sprobuje!
OdpowiedzUsuńsatysfakcja gwarantowana !!
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Jaka obrazowa instrukcja:-) Bardzo fajny pomysł z tym masłem pod skórą. Przy najbliższej okazji wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńklasyka gatunku i jakże apetyczne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńDziękujemy, że do NAs wpadliście na kurczaka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda