niedziela, 30 marca 2014

Ciasto anielskie z pysznym delikatnym kremem.

 
 
Lekki, puszysty amerykański biszkopt o delikatnym cytrynowym aromacie. 
Całość dopełnia pyszny krem-sos i owoce.
Uchodzi za bardzo kapryśne ciasto, ale warto spróbować.
Ta amerykańska klasyka o pięknej nazwie już u nas!!!
 
Zapraszamy!!! 
 
 
 
SKŁADNIKI CIASTA:


5 białek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki (trzykrotnie przesianej)
szczypta soli
starta skórka z jednej cytryny
3-4 krople aromatu cytrynowego lub migdałowego
świeże owoce do dekoracji - my wybrałyśmy borówki




 
 
Białka wraz ze szczyptą soli ubijam za pomocą miksera i dodajemy
 po łyżce cukru.




 
Do uzyskanej sztywnej piany z białek dodajemy startą skórkę cytryny,
 a następnie

 
kilka kropel aromatu np. cytrynowego.

 
Dodajemy kilka razy przesianą przez sito mąkę i za pomocą rózgi delikatnie mieszamy.



Gotową masę przekładamy do formy
 (my użyłyśmy silikonowej o średnicy 17 cm).
 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.20 minut w temperaturze 160 stopni
(najlepiej do tzw. "suchego patyczka").
 

Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 
Ciasto można podać z pysznym cytrynowym kremem.
 
Potrzebne będą:
2 żółtka
100 ml mleka (2%)
1 łyżka cukru
kilka kropel soku z cytryny



Do żółtek dodajemy cukier i energicznie mieszamy.
 

A następnie wlewamy mleko i znowu mieszamy.

 
Całość wraz z garnuszkiem stawiamy nad rondlem z wrzątkiem i
 ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia kremu.
 
 
Na sam koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i mieszamy.
 

Lekko wystudzonym kremem polewamy kawałek ciasta.

 
Smacznego!
 


16 komentarzy:

  1. Mniam, boskie ciasto i ten krem, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie anielskie! Aniołki w niebie z pewnością uległyby pokusie, jak i ja ulegam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anielskie to najlepsze określenie dla tego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie:) Lubię takie puszyste ciasta, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nawet nie wiedziałam, że biszkopt bez żółtek, to biszkopt amarykański. Ale teraz już wiem ;)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ puszyste! Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny puszysty biszkopt:) krem musi smakować idealnie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Hee bez żółtek:)? wow ja też tak chce!

    OdpowiedzUsuń
  9. Już wiem co zrobić z zapasem zamrożonych białek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecamy ten białkowy biszkopt, pozdrawiamy i zapraszamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oooo, na wykorzystanie białek idealny:-) Chętnie wykorzystam przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pożyczam przepis na biszkopt:) dzisiaj robię torcik na bazie waszego przepisu.

    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe, anielskie i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a jak to ciasto szybko się starzeje? tzn czy następnego dnia jest jeszcze dobre czy bardzo szybko wysycha? i jak przechowywać krem? w lodówce zapewne za bardzo skrzepnie ? Malgosia z Lodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MAŁGOSIU :) Ciasto zostawione było w piekarniku (zimnym oczywiście) i było ok, ale jeżeli masz wątpliwości, to przechowaj ciasto w przeznaczonym do niego pojemniku z zamknięciem. A jeżeli chodzi o krem to przechowywać można do 3 dni w lodówce też najlepiej w zamkniętym słoju lub pojemniku. Przed podaniem należy go wymieszać. Pozdrawiam!!!

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli kolejnego dnia kremu już nie podgrzewamy. Ciekawe czy na zimno smakuje równie dobrze. Moje doświadczenia z biszkoptami, szczególnie tymi bez żółtek są takie, że ciasto bardzo szybko czerstwieje i jest potem suche. Stąd te wątpliwości. Dzięki jeszcze raz. Małgosia z Łodzi

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...